1.3.2016. 11:57
0
Prvi sudar navođenog automobila: Googleovo pametno vozilo bez vozača udarilo u autobus
U kalifornijskom gradu Mountain Viewu jedan od pametnih automobila bez vozača kojeg je napravila kompanija Google udario je u autobus i izazvao saobraćanu nesreću u kojoj nije bilo povrijeđenih.
To je prvi sudar koji je izazvao automobil bez vozača. I ranije je bilo udesa u kojima su ovakvi automobili učestvovali, ali su za njih bili odgovorni vozači koji su u trenutku udesa preuzeli kontrolu za volanom.

Nesreća se dogodila 14. februara dok se automobil Googlea kretao brzinom od samo tri kilometra na sat. Vozač koji se nalazio u njemu, kako prenosi BBC, vjerovao je da će autobus propustiti vozilo stoga nije preuzeo kontrolu nad volanom nakon čega je došlo do sudara.

Google je u saopćenju rekao da "snosi dio odgovornosti" za incident te su potvrdili izjavu vozača u automobilu koji je procijenio da će ga autobus propustiti jer je za to bilo dovoljno prostora. 

Također su istakli da će, na osnovu ovog sudara, pokušati dodatno prilagoditi softver.
(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.