7.7.2016. 19:27
0
Je li i vaš android zaražen: HummingBad inficirao više od 10 miliona Android uređaja
Check Point tvrdi kako iza ovog malwearea stoji kineska kompanija Yingmob koja se bavi reklamnim analizama.

Sigurnosna kompanija Check Point objavila je izvještaj u kojemu stoji kako se na velikom broju Android uređaja nalazi malware HummingBad. Prema poznatim podacima radi o više od 10 miliona Android uređaja.
 
Ovaj malware nosi kineski potpis i na zaraženom uređaju pokušava dobiti root pristup pomoću rootkita. U slučaju da mu to ne pođe za "rukom" na zaslonu uređaja će se pokazati lažna informacija o dostupnoj nadogradnji kako bi korisnik ručno potvrdio potrebne dozvole za nesmetani rad malwarea.
 
Ipak sreća u nesreći je da malware ne pokušava onesposobiti uređaj, već developerima generira novčane prihode od reklama koji nisu maleni. Check Point navodi kako autori ovog malwarea na mjesečnoj bazi zarade do 300.000 USD.
 
Check Point tvrdi kako iza ovog malwearea stoji kineska kompanija Yingmob koja se bavi  reklamnim analizama i čija se tržišna vrijednost broji u milionima dolara.

(Anesa Agović / Bug.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.