7.7.2016. 18:57
0
Napravljen prvi procesor na svijetu koji ima 1.000 jezgri
Naučnici s Univerziteta Caifornia napravili su procesor koji ima 1.000 jezgri i prvi je takav na svijetu. Procesor se može pohvaliti i mogućnošću da se čipovi sa velikom količinom jezgri pojave na mobilnim uređajima.

Ovaj procesor je naročito koristan za sprovođenje paralelnih zadataka poput enkripcije, računanja zahtjevnih naučnih podataka i kodiranje videa. Međutim, pored snažnih performansi, ovaj procesor je i veoma energetski efikasan. Čip za sprovođenje 115 milijardi instrukcija u sekundi potroši tek 0,7W snage. To znači da ovaj procesor možete pokrenuti i jednom AA baterijom.

Nažalost, ovaj procesor nećemo videti u masovnoj proizvodnji, jer su naučnici za njegovu izradu koristili stariju 32-nanometarsku (nm) tehnologiju, dok savremeni procesori koriste 14nm tehniku, prenosi Telegraf. 

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.