8.7.2016. 17:18
0
Apple patentira tehnologiju kojom će biti onemogućeno snimanje koncerata
Iako je raširenost smartphonea postala nešto potpuno normalno, ona ima i svojih loših strana, tvrdi Paste Magazine.

U posljednjih nekoliko godina brojni su umjetnici zabranili upotrebu smartphonea na svojim koncertima, od indie velikana poput Neutral Milk Hotel i Savagesa, pa do glavnih mainstream muzičara poput Mumford and Sons ili Alicie Keyes.
 
Ali, izgleda da Apple pokušava izliječiti ovu ‘bolest’ smartphonea na koncertima pomoću svog patenta. Patent se odnosi na kameru pametnih telefona koja može detektirati infracrvene signale, a infracrveni signali koji idu od pozornice do telefona posjetitelja koncerta bi onemogućavali snimanje.
 
Ta bi se tehnologija mogla koristiti i za sprječavanje snimanja u kinima, kao i na drugim ‘osjetljivim foto lokacijama’.
 
Ali drugi način korištenja pokazuje kako kamera pretvara infracrvene podatke u korisnu informaciju o tome o kakvom se objektu radi, poput zaslona u muzeju.
 
Patent je podnesen još 2011. a službeno je odobren tek nedavno. Iz Applea još uvijek nema komentara.

(Anesa Agović / tehnoklik.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.