6.8.2016. 12:05
0
Ovo su najbolje web stranice za početnike u programiranju
Mnogi programeri, a pogotovo početnici, često se osjećaju zbunjeno i nesigurno kada se upuste u pisanje kodova, razvijanje softvera ili aplikacije. Problemi, greške, alati i servisi mogu da izgledaju daleko teži i komplikovaniji nego što zapravo jesu. U ovakvim situacijama, od velike pomoći mogu da budu internet-zajednice programera. Problem jeste to što je tih zajednica mnogo, pa početnici ne znaju koje je pravo mjesto na kom mogu da dobiju pravi odgovor.

Pred vama su neke od najboljih web stranica, na kojima možete potražiti pomoć i zasigurno dobiti rješenje za većinu programerskih problema, piše Avaz.

Google Groups
Ovaj Googleov servis je idealno mjesto za stvaranje zajednice u kojoj ljudi sa zajedničkim interesovanjima mogu da se okupe, vode diskusije i pronađu pomoć za razne probleme. Grupe na Guglu omogućuju kreiranje foruma za pitanja i odgovore, a možete se pridružiti i nekom od već postojećih foruma. 

Da biste se uključili, treba da se prijavite s Google naloga, pronađete pravu grupu, pridružite joj se i počnete da postavljate pitanja ili odgovarate na njih. Grupe i forumi su podijeljeni po kategorijama i potkategorijama, kao na primjer: baze podataka, video-igre, web aplikacije, operativni sistemi, softver, sigurnosni sistemi, programski jezici i slično...  U svakoj kategoriji ima raznih grupa koje su kreirali članovi – pregledajte ih i nađite onu koja je najbolja za vas i vaše potrebe.

CodeRanch
CodeRanch je sajt namijenjen programerima i predstavlja idealno mjesto za početnike u programiranju kojima treba pomoć u razumevanju programskih jezika i osnova korišćenja programskih jezika kao što su: Java, programiranje za operativne sisteme Android i iOS... Postoje i potforumi koji su posebno posvećeni bazama podataka, softverskim inženjerima i drugim programskim jezicima uključujući C / C ++, Ruby, Python i PHP.

Potrebno je samo da se registrujete, pridružite se željenoj grupi i počnete da postavljate pitanja ili dajete odgovore, dijelite mišljenja i slično. Pored odgovora na programerske nedoumice, na ovoj stranici možete da pronađete savjete o karijeri, alatima, radnim okvirima i još mnogo toga. Uz više od 280.000 registrovanih korisnika, zajednica ima potencijal da pomogne svim programerima u rješavanju problema.

Programmers Heaven
Baš kao što mu ime kaže, „Programerski raj“ je upravo to. Ovaj sajt nudi brojne resurse, uključujući forume s pitanjima i odgovorima, pruža pomoć u radu s više programskih jezika i aplikacija, kao što su C i C ++, Visual Basic, Java, VB.NET, PHP i Python.

Sadržaji su raspoređeni u kategorije poput: programski jezici, aplikacije, Mobile & Wireless, operativni sistemi i platforme, razvoj softvera, Web Development itd...

Stranica automatski postavlja oznake i posebno grupiše pitanja i odgovore, tako da ih brzo možete pronaći i odgovoriti na neodgovorena pitanja. Takođe postoji lista koja prikazuje broj pogleda i komentara za svako pitanje, koji će vam pomoći da pronađete popularne teme. Ako želite da koristite ovu stranicu, možete da pretražujete, ali da biste komentarisali tuđe postove, potrebno je da se registrujete.

FindNerd
Društvena mreža posebno namijenjena programerima, FindNerd je pravo mjesto za to da postavljate pitanja o tehničkim aspektima različitih programskih jezika i praksi. Ovo je neka vrsta mješavine platforme za učenje i platforme na kojoj frilenseri mogu da nađu posao i, što je najbolje, obje stvari su sasvim besplatne.

Za početak se prijavite na stranicu i objavite pitanja ili odgovarajte na tuđa pitanja, a možete i da kreirate sopstvene projekte, nudite i pružate usluge i sarađujete s drugima. Stranica ima programersku zajednicu koja odgovara na pitanja kako bi poboljšala svoj profil i može vam pomoći u vašem projektu u i to za malu naknadu.

Na njoj se takođe nude besplatni desktop alati za snimanje postupaka. Tako korisnici koji žele da pomognu u rješavanju problema, ali ne umijeju da ih opišu riječima, mogu da pokažu kako se to radi.

Chegg
Ova stranica je izvrstan edukativni resurs, a nudi rješenja i savjete za programere studente širom svijeta. Neke od usluga koje pružaju su – onlajn instrukcije, pomoć pri izradi zadataka, pomoćna literatura i korisne knjige, savjeti, kao i informacije o novinama, programima za stažiranje, savjete o karijeri itd. Samo se prijavite na stranicu i postavljajte pitanja – besplatno.

Ako vas interesuje karijera u programiranju, potrebne vještine i znanja danas možete steći brzo i lako putem edukativnih programa koji su dostupni i kod nas.

 
(Anesa Agović)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.