19.8.2016. 14:30
0
Odzvonilo korisnicima: WhatsApp, Skype i Viber na izdisaju
Skype, WhatsApp, Viber - najpopularnije su aplikacije za besplatne razgovore i SMS poruke, a ako je vjerovati natpisima Financial Timesa - čini se da je tome došao kraj.

Naime, telekomunikacijske kompanije godinama lobiraju kod EU zakonodavstva da sankcionišu konkurente koji pružaju usluge besplatnih poziva i poruka.

Oni zamijeraju to što ne ulažu u razvoj mreže, te ne plaćaju poreze EU. Podsjećanja radi, WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, Skype je pod kontrolom Microsofta - dok Viber ima posebnog vlasnika, prenosi N1.

Evropska komisija navodno, prenosi FT sprema novi pravilnik za septembar koji će ovim servisima nametnuti isti regulatorni okvir koji vrijedi klasičnim telekom operaterima.

U prvom redu Telefonica i Orange se najviše žale, a smatraju da se Google, Viber, Skype trebaju ragistrovati i kao telekom kompanije. Nova EU pravila, kako saznaje Financial Times dati će veće ovlasti državama da samostalno regulišu odnose.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.