30.10.2017. 22:12
0
Sofija domaćin foruma jugoistočne Evrope o cyber sigurnosti
Investiranje u javni i privatni sektor kako bi se osigurala cyber sigurnost i započela borba protiv cyber kriminala je stvar hitnosti, rekao je u ponedjeljak zamjenik bugarskog ministra unutrašnjih poslova Milko Berner na otvaranju Četvrtog regionalnog foruma jugoistočne Evrope o cyber sigurnosti i cyber kriminalu u Sofiji.

Kako smatra Berner, ova krivična djela su najozbiljnija globalna i anonimna prijetnja, te najbrže rastuća sfera prekograničnog kriminala u modernom svijetu, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Obraćajući se forumu, Steven Wilson, direktor Europolovog Centra za cyber kriminal, kazao je da su u proteklom periodu oko 100.000 uređaja i 2 miliona korisnika bili na udaru cyber napada.

Europol će uskoro predstaviti novu jedinicu koja će se fokusirati na istrage tzv. "dark neta", dodao je.

Wilson je istakao pomoć koju je Bugarska pružila u posljednjim operacijama Europola.

Rosen Jeliazkov, predsjednik državne agencije za e-upravu, je naveo da će upravljanje fondom za cyber krize biti jedno od pitanja u kojima će Bugarska tražiti zajednički pristup tokom svog predsjedavanja Evropskim vijećem.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.