17.5.2018. 14:28
0
Amela Odobašić: Vještačku inteligenciju ne treba poimati kao robotiku
U svijetu informaciono-komunikacijskih tehnologija (IT) sve veći prostor zauzima termin 'vještačka inteligencija' u vidu naprednih tehnoloških kretanja, koja će obilježiti naredne godine u globalnoj IT industriji, rečeno je danas na pres-konferenciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH povodom 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

Ocijenjeno je  da Bosna i Hercegovina treba da uhvati korak s novim trendovima i putem odgovarajućih strateških te legislativnih rješenja.

Ovogodišnji Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, kako je rečeno,  fokusira se na poruku da ovi trendovi treba da obogate savremeni život  ne samo u primjeni u IT industriji, već i korisnicima usluga.

- Vještačku inteligenciju ne treba poimati kao robotiku - rekla je na pres-konferenciji Amela Odobašić iz Regulatrone agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, koja tvrdi da ta institucija prepoznaje napredna tehnološka kretanja.

Iz ove agencije ističu da će vještačka inteligencija, neupitno, doći i u svijet medija i telekomunikacija zbog čega je važno da institucije BiH, kao i realni sektor, prepoznaju značaj edukacije o ovoj i drugim vezanim oblastima.

Iz Vanjskotrgovinske komora Bosne i Hercegovine, koja posljednjih  godina tradicionalno obilježava 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, podsjetili su da se ovogodišnje obilježavanje fokusira na temu “Omogućavanje pozitivne upotrebe vještačke inteligencije za sve“, imajući u vidu da je u proteklim godinama ostvaren značajan napredak u tehnologiji vještačke inteligencije, kao što su Big Data, mašinsko učenje, snaga računara i računarstvo u oblaku.

Vještačka inteligencija u primjeni briše granice između informacionog i telco svijeta i otvara široke mogućnosti za podizanje kvaliteta života cijelog društva, a posebno razvoja telekomunikacionih sistema, ističu iz Vajskotrgovinske komore.

Procjene govore da će do 2030. godine, od 15 do 30 posto ukupnog GDP-a u razvijenim zemljama činiti primjena vještačke inteligencije, odnosno vezana industrija u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Vanjskotrgovinskoj komori Vlatko Drmić iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Rekao je i da se u Bosni i Hercegovini trenutno finalizira strategija razvoja IT sektora, kao i da njeno donošenje treba očekivati do kraja godine.

Na značaj pozitivne upotrebe naprednih tehnoloških rješenja, dakle primjene bez mogućih zloupotreba, ukazali su na pres-konferenciji i drugi učesnici koji su povodom Svjetskog dana  telekomunikacija i informacionog društva pozvani još iz telekcom kompanija i odgovarajućih udružanja.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se u znak sjećanja na potpisivanje Prve međunarodne telegrafske konvencije daleke 1865. godine i osnivanje Međunarodne telekomunikacione unije – ITU.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.