8.6.2020. 15:15
0
Bregu: Bez modernih tehnologija broj nezaposlenih bio bi i veći
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu napisala je u autorskom tekstu da oko 68 posto građana zapadnog Balkana pandemiju virusa COVID-19 vidi kao prijetnju za svoj ili posao članova svoje porodice.

- Izolacija je donijela veliki porast stope nezaposlenosti na zapadnom Balkanu, između 5 i više od 30 odsto. Bez modernih tehnologija koje su omogućile rad od kuće i sačuvale radna mjesta taj broj bi, međutim, bio još i veći - navodi.

Kako naglašava, 80 posto menadžera na zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine važnim za poslovanje, a 55 posto firmi u regiji osigurava neki oblik edukacije radi unapređenja digitalnih vještina svojih radnika.

- Evropska komisija procjenjuje da će za skoro 90 posto radnih mjesta biti potrebno imati određene digitalne vještine. Srednja klasa se smanjuje u našem regionu. Nezaposlenost ili nedovoljna zaposlenost mladih i žena je poprimila razmjere epidemije u svim našim ekonomijama - naglašeno je u saopćenju za javnost Vijeća za regionalnu saradnju.

Kako Bregu podsjeća, 2000. godine u svijetu je bio samo 361 milion korisnika interneta. Zvuči zastarjelo, jer danas taj broj predstavlja jedva dvije trećine korisnika Facebooka.

- Dakle prije 20 godina, prvih deset država činile su veliku većinu na internetu odnosno 73 posto svih korisnika. Nijedna od tih deset država nije bila iz našeg regiona. Godine 2019. bilo je 4,5 milijardi korisnika interneta u cijelom svijetu. Čak je i naš region tokom protekle dvije decenije počeo sustizati ovaj trend. Prema statističkim podacima za 2019. godinu zapadni Balkan je imao približno 15 miliona korisnika interneta, kojeg samo oko 17 posto građana u regionu kaže da ne koristi, i to većinom stariji od 65 godina - navodi Bregu.

Zapadni Balkan obično se, dodaje, smatra regionom koji još ne ide u korak s tehnologijom najrazvijenijih država. Ali 'ova situacija je pokazala koliko se brzo možemo prilagoditi. Sa širenjem društvenih medija, aplikacija za slanje i primanje poruka i poziva, 69 posto građana zapadnog Balkana koristi internet kao sredstvo komunikacije'.

Po pisanju Majlinde Bregu, Program digitalne transformacije zapadnog Balkana za period 2021-2024. godina, koji finansira Evropska unija nalazi se u fazi pripreme i činit će okosnicu društveno-ekonomskog oporavka zapadnog Balkana, koji je duboko i pravovremeno povezan s naporima koje Evropska unija ulaže u oporavak.

- Želimo stvoriti temelj za regionalni jedinstveni digitalni prostor i zapadni Balkan učiniti spremnim za digitalno doba, nadahnut ekonomijom i društvenim ciljevima zasnovanim na digitalnoj transformaciji - naglasila je Bregu u autorskom tekstu pod naslovom 'Budućnost je u digitalnoj transformaciji, minus tamna strana....'.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.