31.10.2021. 11:30
0
Naučnici otkrili da se Zemlja iskosila prije 84 miliona godina
Pravo polarno lutanje je rotacija planete ili mjeseca u odnosu na njegovu osu okretanja, što dovodi do promjene geografske lokacije sjevernog i južnog pola, ili "lutanja". Naučnici još pokušavaju da odgonetnu koliko često se to lutanje dešavalo s našom planetom Zemljom.

Nova studija koja se bavila fenomenom pravog polarnog lutanja Zemlje (True polar wander TPW) ustanovila je kako se jedan takav događaj pomjeranja dogodio prije oko 84 miliona godina - kada su dinosaurusi još hodali našom planetom, piše Sajens alert.

Istraživači su analizirali uzorke krečnjaka iz Italije, koji datiraju iz perioda kasne krede (prije 100,5 do 65,5 miliona godina), tražeći dokaze o pomacima u magnetnom zapisu koji bi ukazivali na pojavu TPW-a.

Fosili bakterija zarobljeni u stijeni, koje su formirali lance minerala magnetita, nude neke od najubjedljivijih dokaza o pravom polarnom lutanju u kasnoj kredi - i to može pomoći da se riješi naučna debata koja traje decenijama.

"Ovi rezultati predstavljaju potpuno nov dokumentovani TPW velikih razmjera i dovode u pitanje pretpostavku da je osovina okreta bila uglavnom stabilna u posljednjih 100 miliona godina", objašnjavaju istraživači u svom radu.

Zemlja se sastoji od unutrašnjeg jezgra od čvrstog metala i spoljašnjeg jezgra od tečnog metala, sa čvrstim omotačem i korom (površinom) koji se polako kreću oko tečnog dijela. Zemljino magnetno polje, koje generiše spoljašnje jezgro, zabilježeno je u stijenama poput onih koje su proučene u ovoj studiji.

Pravo polarno lutanje je kada se geografski polovi značajno pomjeraju, pa se spoljašnji omotač Zemlje naginje. Ništa se zapravo ne mijenja u smislu Zemljinog magnetnog polja, ali stijene koje se pomjeraju bilježiće različite paleomagnetne podatke dok se kreću.

Ti podaci otkrivaju udaljenost do sjevernog i južnog geografskog pola, pružajući istraživačima mogućnost da označe gdje se ti polovi zapravo nalaze. Potpuno vertikalno polje znači da je stijena bila na polu, dok potpuno horizontalno polje označava da je bila na ekvatoru.

"Zamislite da Zemlju gledate iz svemira", kaže geolog Džo Kiršvink, sa Tokijskog tehnološkog instituta. "Pravo polarno lutanje bi izgledalo kao da se Zemlja prevrće na stranu, a ono što se zapravo događa je da se cijeli stjenoviti plašt planete - čvrsti omotač i kora - okreću oko tečnog spoljašnjeg jezgra", dodaje geolog.

Prema rezultatima ovog istraživanja, Zemlja je bila nagnuta za oko 12 stepeni prije oko 84 miliona godina, što je relativno brzo ispravljeno - u roku od nekih pet miliona godina, što je ekvivalent "kosmičkom jo-jou" prema riječima istraživača.

To znači da su istražene stijene - i sama Italija - krenule ka ekvatoru prije nego što su se prevrnule.

Članovi naučnog tima ističu da prethodne studije u kojima se tvrdilo kako se pravo polarno lutanje nije dogodilo tokom kasne krede jednostavno nisu prikupile dovoljno podataka iz geoloških zapisa - nešto što se sigurno ne može zamjeriti ovom najnovijem istraživanju.

"To je jedan od razloga zašto je tako osvježavajuće vidjeti ovu studiju s tako obimnim i zanimljivim paleomagnetskim podacima", smatra geofizičar Ričard Gordon, sa Univerziteta "Rajs" u Hjustonu, koji nije bio uključen u pomenutu studiju čiji su rezultati objavljeni u Nature Communications, prenosi RTS.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.