16.11.2021. 14:10
0
Prati li Google svaki vaš korak? Provjerite imate li uključenu ovu opciju
Prikupljanje i pohrana podataka o vašem kretanju putem mobilnih uređaja može biti prilično praktično i korisno. Ali, šta ako to ne želite? Pokazat ćemo vam što trebate isključiti i kako.

Historija lokacija (Location History) postavka je koja prati, bilježi i pohranjuje lokacije koje posjećujete dok koristite neki mobilni uređaj. Kako bi to bilo moguće morate biti logirani u svoj korisnički račun pri Googleu i imati uključenu značajku Location History, a vaš uređaj mora također imati uključenu i značajku Location Reporting.

Ti podaci bivaju pohranjeni u Timeline, gdje možete pogledati gdje ste sve bili dok ste nosili svoj mobitel sa sobom, fotografije koje ste snimili usput, jeste li vozili ili pješačili, gdje ste zastali…

Prikupljanje i pohrana tih podataka praktično je pri korištenju niza Googleovih proizvoda i usluga. Zahvaljujući tome, između ostalog, možete dobiti personalizirane mape, preporuke novih lokacija temeljem dosad posjećenih i obavijesti o prometu u stvarnom vremenu, pronaći izgubljeni pametni telefon pomoću drugih uređaja…

U vašem korisničkom računu pri Googleu pronađite kategoriju Location History.
Odaberite hoće li vaš korisnički račun ili vaši uređaji slati podatke o povijesti lokacija Googleu.
Ako želite isključiti za vaš korisnički račun u cijelosti i sve uređaje koje koristite, isključite Location History pri vrhu.

Ako biste radije to učinili samo za određene uređaje, pod This device ili Devices on this account uključite ili isključite šta vam odgovara.

Šta ako želite obrisati sve što je aplikacija Google Maps dosad prikupila o vama?
Otvorite aplikaciju Google Maps na vašem uređaju s operativnim sustavom Android ili iOS.
Kucnite vašu profilnu fotografiju u gornjem desnom kutu.
Odaberite Your data in Maps.
Odaberite See & Delete activity.
Kucnite dugme izbornika u gornjem desnom kutu stranice i odaberite Settings.
Odaberite Delete all location history.
PROČITAJTE  Što je bilo džaba, bilo je: Google od danas uvodi veliku promjenu u vezi s načinom pohrane fotografija
Ne želite da se vaša poruka u Gmailu ili Outlooku šalje dalje? Evo kako to možete odrediti
Možete i namjestiti automatsko brisanje ovih podataka svaka tri mjeseca.

Otvorite aplikaciju Google Maps na vašem uređaju s operativnim sustavom Android ili iOS.
Kucnite izbornik u gornjem lijevom kutu.
Odaberite Your Timeline.
Kucnite sličicu s tri tačkice u gornjem desnom uglu.
Odaberite Settings and privacy.
Odaberite Automatically delete location history.
Promijenite postavku na Keep until I delete manually na Keep for 18 months or Keep for 3 months.

Ako želite da vas Google Maps uopće ne prati, evo što trebate učiniti.
Kucnite vašu profilnu fotografiju u gornjem desnom kutu.
Odaberite Your data in Maps.
Isključite sklopku uz Location history.
Potvrdite kako želite pauzirati prikupljanje podataka za lokacijsku historiju.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.