5.12.2022. 13:41
0
Šta je otkriveno u tzv. Twitter dokumentima koje je Musk danima najavljivao?
Elon Musk je danima najavljivao, kako je rekao, “bombastičnu i strašnu” objavu internih dokumenata Twittera. Dokumenti su trebali prikazivati šta se zapravo desilo unutar firme kada je odlučila privremeno potisnuti priču o sadržaju laptopa Huntera Bidena, sina aktualnog američkog predsjednika. Priču je 2020. godine i to nekoliko sedmica uoči izbora objavio New York Post. Evo o kojim Twitter dokumentima je riječ.

Musk o Twitter dokumentima

No u petak, umjesto da javnosti objavi hrpu dokumenata, Muskovo veliko otkriće bila je serija tvitova novinara Matta Taibbija. Koji je dobio mejlove koji su samo potvrdili ono što se već odavno znalo o tom incidentu.

Mnogo puta podijeljen tvit nazvan “Twitter dokumenti” ponovno je potvrdio kako su se, u prvim satima nakon što je priča o Bidenovom sinu objavljena, zaposlenici Twittera borili sa strahovima da bi to mogao biti rezultat ruske operacije hakiranja. U objavi je prikazano kako zaposlenici Twitterovih pravnih, političkih i komunikacijskih timova raspravljaju. I ponekad se ne slažu, oko toga treba li ograničiti članak prema Twitterovoj politici hakiranih materijala. Sedmicama prije izbora 2020. na kojima se Joe Biden, otac Huntera Bidena, takmičio protiv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši šef Twittera rekao da je potiskivanje bila pogreška

Dok su neki doveli u pitanje temelj odluke i upozorili da će Twitter pozvati na optužbe o antikonzervativnoj pristranosti, drugi unutar kompanije, uključujući visoke dužnosnike, rekli su da su okolnosti oko Postove priče nejasne i preporučili oprez. Vidi se na screenshotovima razgovora Twitterovih zaposlenika.

Tadašnji Twitterov šef Jack Dorsey, za kojeg Taibbi kaže da nije bio odlučan u odluci, rekao je američkim zakonodavcima da je, gledajući unazad, potiskivanje priče bila pogreška. Mejlovi koje je Taibbi dobio u skladu su s onim što je bivši voditelj Twitterovog odjela za integritet Yoel Roth rekao novinarki Kari Swischer u intervjuu protekle sedmice. Roth je kazao da je u to vrijeme osjećao da izvještavanje Posta nosi obilježja operacije ruskog hakiranja. Kao i curenja informacija. Što je procjena koju su u to vrijeme dijelili deseci bivših američkih obavještajnih dužnosnika. 

Taibbijeve objave potkopavaju Muskovu i glavnu tvrdnju republikanaca koji su optužili FBI da se oslanja na društvene mreže kako bi potisnuo priče o sadržaju na laptopu Huntera Bidena. Musk je rekao da je Twitter tada djelovao “prema naredbama vlade”. 

Taibbi je u svojoj seriji tvitova tvitao da “nema dokaza, koje je on vidio, o bilo kakvoj umiješanosti vlade u priču o laptopu”. Advokati Facebookove matične kompanije Meta dali su slične komentare posljednjih sedmica. Osporavajući tvrdnje republikanaca da je FBI prisilio Facebook da potisne priču o Bidenovom sinu.

Taibbi je rekao da se materijal koji je pregledao odnosi na opća upozorenja FBI-a o mogućem pokušaju ruskog uplitanja u izbore. Što se također podudara s javnim izvještajem izvršnog direktora Mete Marka Zuckerberga o tome kako je Facebook postupao s pričom New York Posta. I potvrđuje kako je Twitter bio u stanju pripravnosti zbog mogućeg stranog uplitanja.

Šta je NY Post objavio 2020. o Bidenovom sinu Hunteru?

Podsjetimo, kontroverzni američki tabloid New York Post je 2020. objavio članak u kojem je naveo da su mejlovi Huntera Bidena pokazali da je koristio svoje veze s ocem. Kako bi povećao svoju plaću u Burismi, energetskoj kontroverznog ukrajinskog oligarha Mikole Zločevskog. 

Twitter je tada odustao od uklanjanja sadržaja, već je uz njega počeo stavljati upozorenja o mogućem sadržaju koji je hakiran.

Musk kritizirao velike medije

Musk je u subotu najavio još sličnog sadržaja te potvrdio da će u objavi toga uz Taibbija sudjelovati i novinarka Bari Weiss. Nije naveo točan datum kada će to i što biti objavljeno. Šef Twittera kritizirao je veće medije zbog omalovažavanja objave “Twitter dokumenata”. Optužio je New York Times, Wall Street Journal i Washington Post za postavljanje agendi. Washington Post je u svojoj objavi o “Twitter dokumentima” naveo da nema nikakvih dokaza za to što je Taibbi objavio.

Musk je govorio i o mnogim drugim temama na Twitter Space sesiji, uključujući sugeriranje da bi američki građani, a ne vlada, trebali moći odlučiti o sudbini Edwarda Snowdena. Bivšeg saradnika CIA-e koji je odao obavještajne informacije i tajne 2013. godine. 

Musk za FTX-ovog šefa rekao da je “pun sranja”

Musk je rekao da bi Twitter trebao programirati i unovčiti izvorne duge audio i video objave. Također je spomenuo da je u martu upoznao osnivača FTX kriptobanke Sama Bankman-Frieda. Te da mu je tada “mjerač sranja eksplodirao”. Naglasio je da Twitter nikada nije primio nikakav novac ili donacije od Bankman-Frieda ili FTX-a. 

Bankman-Fried je prošle sedmice za Axios rekao da nije siguran što se dogodilo s udjelom od 100 miliona dolara koji je u vlasništvu njegove firme za ulaganja Alameda Research na Twitteru. Rekao je da je dio ulaganja možda prodan prije nego što je Twitter prodan u oktobru, ali nije bio siguran.

Musk je također rekao da će Twitter pokrenuti svoje nove provjere računa unutar sljedeće sedmice, što je zaustavljeno.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.