19.5.2023. 10:32
0
Kriminalci koriste novu metodu prevare putem Facebooka, evo kako je možete prepoznati
FOTO: Olivier Douliery/Afp
Komando je naveo i nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite.

Kibernetički kriminal je u porastu, pa je stoga važno upozoravati na vrste online prevara kako ne biste postali žrtva i ostali bez profila na društvenim mrežama ili novca.

Komando je nedavno upozorio na novu vrstu prevare putem Facebooka. Kako izgleda prevara?

Prevaranti pošalju e-mail u kojem navode da ste prekršili pravila Facebooka i da je vaš račun sada blokiran. 

U poruci se dalje navodi da ako smatrate da je u pitanju pogreška, trebate kliknuti na poveznicu u mailu kako biste podnijeli žalbu. Uz to, navodi se da imate 24 sata da se žalite, a u suprotnom će vaš Facebook račun biti trajno obrisan.

Međutim, kada kliknete na poveznicu u mailu, ona vas vodi na lažnu internetsku stranicu nalik Facebooku na kojoj vam se nudi opcija za žalbu za kršenje pravila.

Tu se od žrtve traži da unese e-mail adresu za prijavu, broj telefona, ime i druge osobne podatke. Kada klinete na opciju “Pošalji žalbu”, od vas će se tražiti da potvrdite svoju lozinku. Na taj način kriminalci dobivaju sve informacije koje su im potrebne da uđu na vaš Facebook račun.

Kako se zaštititi?

Budite jako oprezni kod ovakvih i sličnih mailova kako ne biste nasjeli na prevaru. Komando je naveo i nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite.

Prevaranti računaju na vaš strah – žele vas uvjeriti da ćete trajno ostati bez svog Facebooka ako odmah ne reagirate. Najbolji način da izbjegnete prijevaru je da razmislite prije nego što nešto učinite i pregledate poruku. Najvjerojatnije ćete vidjeti pravopisne i gramatičke pogreške.

Nemojte paničariti. Uvijek pažljivo pročitajte sumnjive poruke e-pošte, tražeći znakove prijevare, prije nego što napravite bilo kakav potez. Ne zaboravite da prevaranti vole ciljati račune društvenih mreža, tako da lažna upozorenja nisu neuobičajena.

Provjerite navode iz maila. Sami se prijavite na svoj Facebook račun kako biste potvrdili da postoji problem i postoji li ikakva službena obavijest na vašem računu.

Nikada ne unosite podatke za prijavu na web mjesto treće strane ili na stranicu koja nije službena Facebook stranica. Nikada nemojte slati svoje podatke za prijavu nekome putem e-pošte ili Facebook Messengera. Alp ste svoje podatke za prijavu unijeli na lažnu stranicu, odmah promijenite lozinku, navodi poslovni.hr. 


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.