5.1.2017. 9:47
0
Na Bjelašnici jutros 43 centimetra snijega, u Sarajevu 23 centimetra
Zbog snježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine saobraćaj se odvija otežano i usporeno, naročito na dionicama u višim predjelima. Najviše snijega palo je na na olimpijskoj planini Bjelašnici gdje je jutros izmjereno 43 centimetra, dok je u Sarajevu zabilježeno 23 centimetra snježnog prekrivača, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon Bjelašnice, najviše snijega u BiH palo je u planinskom prevoju Čamerno  - 36 centimetara, u Ivan Sedlu 27, Nevesinju 25, Goraždu 23..., podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U Banjaluci jutros je izmjereno sedam centimetara snježnog pokrivača, Tuzli 13,  Sanskom Mostu i Zenici deset centimetara snijega.

Prema podacima FHMZ, danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područja. U Posavini bez padavina, a u Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i snijegom.

Poslijepodne očekuje se prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar u Bosni biće slab do umjeren, poslijepodne pojačan sjeverni, a u Hercegovini, umjerena do jaka bura.

Dnevne temperature kretaće se od tri stepena Celzijusa ispod nule do dva, na jugu od tri do osam stepeni Celzijusovih.

U Sarajevu je jutros oblačno sa snijegom. Dnevna temperatura neće prelaziti nulti podjeljak. 

Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozoravaju da se saobraćaj otežano i usporeno odvija na magistralnim putevima: Priluka-Glamoč-Mlinište, Kupres-Šuica-Tomislavgrad-Kolo, Kamensko-Livno-Šuica, Sarajevo-Olovo-Kladanj (Nišići i Karaula), Drvar-Bosansko Grahovo-Kazanci, Sarajevo-Trnovo (Rogoj), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen), Sarajevo-Konjic (Ivan) i Ustikolina-Goražde, kao i šire područje Romanije. Otežano je i saobraćanje na A-1 Zenica-Tarčin.

Iz BIHAMK-a skreću pažnju na mjestimičnu poledicu, naročito na dionicama preko mostova i na prilazima tunelima. Putne službe su na terenu i obavljaju neophodne intervencije, tako da su svi putevi prohodni.

Vidljivost je zbog magle smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u sjevernim krajevima.

Upozorava se i na učestale odrone i savjetuje opreznija vožnja. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez odgovarajuće zimske opreme.

Na graničnim prijelazima jutros nema dužih zadržavanja, a zbog aktuelnih radova na području Hrvatske, tokom dana usporeno se saobraća na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.