12.1.2017. 9:13
0
Jugoistočni dio kontinenta okovan ledom: Skoplje jutros najhladniji glavni grad u Evropi, veliki minusi i u Sarajevu
Sa izmjerenih minus 18 stepeni Celzijusa koliko je zabilježeno jutros u Skoplju glavni grad Makedonije je drugi dan uzastopno najhladniji u regionu, ali danas i u cijeloj Evropi, dok je glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo sa izmjerenih minus 13 stepeni drugi dan uzastopno drugi najhladniji glavni grad regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Među hladnijim glavnim gradovima je jutros bio i Beograd sa izmjerenih minus devet stepeni Celzijusa, te Podgorica gdje je bilo minus sedam stepeni Celzijusa. U glavnom gradu Slovenije, Ljubljani bilo je minus pet, Tirani minus dva, dok je jedino glavni grad Hrvatske bio u "plusu". Naime, u Zagrebu je jutros izmjeren jedan stepen Celzijusa.

Područje Zapadnog Balkana, odnosno jugoistočne Evrope i dalje je najhladniji dio evropskog kontinenta. Tako je u glavnim gradovima Rumunije i Bugarske izmjereno po minus 16 stepeni Celzijusa.

U srednjoj Evropi koja je jučer uz jugoistočni dio kontinenta bila najhladniji dio Evrope došlo je do postepenog zatopljavanja u njenim sjeverozapadnim dijelovima.

Tako je "plus" zabilježen samo u glavnom gradu Austrije, Beču gdje je izmjereno tri stepena Celzijusa, i glavnom gradu Češke, Pragu gdje je bilo dva stepena Celzijusa.

Istovremeno, i dalje je hladno u Slovačkoj i Mađarskoj. Tako je u Bratislavi jutros izmjereno minus sedam stepeni Celzijusa, a u Budimpešti minus devet stepeni Celzijusa.

No, još hladnije je bilo u drugim dijelovima srednje Evrope. Tako je u austrijskom Grazu bilo minus 10, a slovenačkom Mariboru minus 11 stepeni Celzijusa.

Interesantno je da su temperature u jugoistočnom, ali i srednjem dijelu Evrope već danima u većem minusu nego je to primjerice u glavnom gradu Rusije, Moskvi gdje je jutro izmjereno minus 10 stepeni Celzijusa.

Zanimljivo je i da je glavni grad Italije, Rim sa jutrošnjih tri  stepena Celzijusa iznad nule bio hladniji od švicarskog Zuricha gdje je izmjereno četiri stepena Celzijusa.

I švicarska Ženeva je jutros bila u "plusu", a zabilježena su dva stepena Celzijusa.   

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.