30.1.2017. 18:08
0
Sedmična vremenska prognoza: Konačno ćemo odahnuti od većih minusa, temperature do 13 °C
Konačno ćemo odahnuti od većih minusa i studeni koji nas uzastopno prate već od 28. decembra 2016. godine. Sa juga Evrope prostrujat će topliji zrak u jugozapadnoj struji što će našoj zemlji konačno donijeti zatopljenje.

Prva dekada mjeseca februara bi ipak trebala biti toplija od prosjeka, ali odstupanja neće biti velika, kao što je bio slučaj sa prošlim godinama. Ponedjeljak još uvijek ostaje vrlo hladan, uz maglu i sumaglicu po kotlinama Bosne. Danju na sjeveru, u Krajini i na sjeveroistoku Bosne dugotrajna magla, u ostatku zemlje pretežno sunčano. Vjetar, slab, jugoistočni. Jutarnje temperature i dalje vrlo niske i kretat će se u intervalu od -18 do -14 na planinama i platoima Bosne, te od -13 do -6°, a u Hercegovini od -3 do 2°C. Najviše dnevne u intervalu od 0 do 4°, a u Hercegovini od 5 do 10°C. Na sjeveru zemlje maksimalne dnevne osjetno niže i u intervalu od -10 do -7°C.

Utorak donosi popuštanje studeni i razbijanje inverzije kao i promjenu vremena. Manja količina svježeg i nestabilnog vazduha sa zapada Evrope širit će se tokom dana prema Krajini. Veći dio dana pretežno sunčano, dok će poslijepodne u Krajini i na sjeveru Bosne rasti oblačnost, gdje će u toku noći početi da pada kiša, a ona će se dalje širiti i prema istoku Bosne gdje se slabe padavine očekuju u prvim satima srijede. Padavine neće biti obilne i kretat će se u intervalu od 1 do 4 litre na istoku Bosne, te od 4 do 9 litara na sjeverozapadu i sjeveru zemlje. Zapuhat će od sredine dana povremeno umjereno jugo. Jutarnje temperature u intervalu od -10 do -3, na jugu od 0 do 5°. Najviše dnevne u intervalu od 3 do 8°C, na jugu od 8 do 13°C.

Srijeda donosi nastavak slabih padavina na sjeverozapadu i zapadu zemlje, ali padavine će biti u vrlo malim količinama (1 do 4 litre). U ostatku zemlje pretežno oblačno i većinom suho, osobito na istoku zemlje. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugoistočni, u Hercegovini i na krajnjem sjeveroistoku povremeno jak. Jutarnje temperature u cijeloj zemlji u rasponu od 0 do 6°C, a najviše dnevne od 2 do 8°C, na jugu od 6 do 11°C.

Četvrtak i petak donose prestanak padavina i kratkotrajnu stabilizaciju vremena uz povremene sunčane periode. Temperature se neće bitnije mijenjati ni ujutro ni danju.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.