11.5.2017. 15:46
0
Evo šta nas čeka u junu i augustu: Stigla prva dugoročna prognoza za ljeto
Dugo, vruće ljeto očekuje se širom južne Evrope, a očekuju se i dugi periodi iznadprosječno visokih temperatura na području Italije i balkanskog poluotoka, piše AccuWeather.

Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za nadolazeće ljeto. Kako prognoziraju, duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvarat će probleme na području južne i istočne Evrope, piše “Index“.
 
Pakleno ljeto

Dugo, vruće ljeto očekuje se širom južne Evrope, a očekuju se i dugi periodi iznadprosječno visokih temperatura na području Italije i balkanskog poluotoka, piše AccuWeather.

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih valova vrućine, posebno tokom juna i augusta.

“Temperature iznad 32 Celzijusa bit će uobičajene tokom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje sedam dana.

Tokom tih valova vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda”, prognozira Alan Reppert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana.

Dodaje kako će najveća opasnost od pojave takvih dužih, opasnih toplotnih udara biti na području Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Još jedan problem

Još jedan problem koji bi se tokom ljeta mogao pojaviti na području Balkana je povećana razina smoga i loša kvaliteta zraka, upozorava pak meteorolog Tyler Roys.

Zbog dugih razdoblja bez kiše može se očekivati i suša. “Nakon nekoliko prodora hladnog zraka tokom proljeća, usjevi na području Balkana nastavit će patiti zbog dolaska razdoblja u kojem će količina oborina biti ispod prosjeka”, stoji u prognozi AccuWeathera.

(Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.