30.3.2018. 8:31
0
Dogodilo se na današnji dan
- 1746. Rođen Francisco Jose de Goya y Lucientes, španjolski slikar i graver. Bio je najvažniji europski umjetnik svoga doba koji je izvršio ogroman utjecaj u evoluciji slikarstva. Njegovi se zadnji radovi smatraju pretečom impresionizma.
- 1853. Rođen Vincent van Gogh, nizozemski slikar, grafičar i crtač te jedan od najslavnijih i najutjecajnijih umjetnika svih vremena. Ostavio je velik opus (850 slika i više od 900 crteža i akvarela) razasut po mnogim galerijama Europe i Amerike. 

- 1856. U Parizu mirovnim ugovorom okončan Krimski rat, vođen od 1853. između Rusije i Otomanskog carstva.

- 1862. Umro Pavao Štoos, hrvatski pjesnik, svećenik i narodni preporoditelj. Zapažena je ličnost među hrvatskim domoljubima, autor je poznate elegije 'Kip domovine vu početku leta 1831'. 

- 1912. Umro Osman Đikić, bosanskohercegovački pjesnik, pisac, dramatičar, javni i društveni radnik. Izdao je zbirke pjesama 'Muslimanskoj mladeži', 'Ašiklije' i 'Pobratimstvo', a autor je i drame 'Zlatija'. 

- 1912. Umro Karl Friedrich May, njemački književnik. Prevođene na tridesetak jezika, njegove su knjige objavljivane u rekordnim nakladama, a najpoznatije su "Na dalekom zapadu", "Lovci na medvjede", "Winnetou" i druge. Prema njegovim djelima snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a predložak su i za mnoštvo stripova.

- 1945. Rođen Eric Clapton, engleski blues rock gitarist i kantautor. Stekao je ugled i kod glazbenih kritičara i kod publike kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena. Clapton je jedina osoba koja je kao glazbenik tri puta uvedena u Kuću Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame) i to kao solo izvođač i kao član rock grupa Yardbirds i Cream.

- 1987. Prodana slika 'Suncokreti' Vincenta van Gogha za tada rekordnu cijenu od 39,921,750 dolara. Kupac je bio japanski poslovni čovjek Yasuo Goto, osiguravateljski tajkun. Transakcija je obavljena u londonskoj aukcijskoj kući Christie’s. 

- 2003. Umro Michael Jeter, američki glumac koji je bio specijaliziran za tumačenje ekscentričnih, pretencioznih ili grotesknih likova nalik na one koje je glumio u filmovima 'The Fisher King', 'Fear and Loathing in Las Vegas' i 'Drop Zone'. Tumačio je i nešto ozbiljnije i publici simpatičnije likove kao u filmovima 'Jurassic Park III' i 'Open Range'.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.