10.7.2019. 17:39
0
Kantonalni inspektori ispituju prisustvo teških metala u vodi na području KS
Inspektor Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS izvršio je sveobuhvatni inspekcijski nadzor u KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo i za potrebe laboratorijskih ispitivanja na prisustvo teških metala uzeo uzorke vode s pet lokaliteta.

Kako se navodi u saopćenju, uzorci vode su uzeti iz Filterskog postrojenja Bosna 1 na Ilidži iz kojeg se vrši vodnosnabdijevanje najvećeg dijela grada, pumpne stanice Bačevo iz koje se napaja pravac Alipašino Polje, Buča i Boljakov potok, te Novo Sarajevo, kao i sa lokacije Bazen Mojmilo koji napaja pravac Hrasno, Skenderija, Grbavica I i II, Alipašino Polje i Dobrinja. 

"Uzorci vode uzeti su i iz slavine na području Općine Centar i to u objektu BBI Centra, te s Bistričke česme u Općini Stari Grad. Provjera zdravstvene ispravnosti vode namijenjene javnom vodosnabdijevanju bit će izvršena u ovlaštenom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a uzeti uzorci vode biti će analizirani na prisustvo bakra, olova, žive, arsena, hroma i kadmija", saopćio je KUIP KS.

Dodaju kako kantonalni sanitarni i inspektori za hranu vrše kontinuirane provjere zdravstvene ispravnosti vode za piće preko JU Zavod za javno zdravstvo KS, čiji uposlenici vrše mjesečne analize vode iz sistema gradskog vodosnabdijevanja. U slučaju eventualnih odstupanja vrijednosti parametara na mikrobiološke i fizičko-hemijske parametre obavještava se kantonalna inspekcija, dok se izvještaji vezani za analize na prisustvo teških metala dostavljaju Federalnom ministarstu zdravstva.

"Kako je programska orijentacija KUIP-a prioritetno usmjerena na zaštitu i poboljšanje zdravlja stanovništva u KS, to će cijeneći javni interes, dobiveni rezultati o provedenom uzorkovanju biti saopćeni odmah po okončanju analiza", navodi se u saopćenju.


(Lejla Trle)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.