3.1.2021. 14:50
0
Nedim Sladić pojašnjava zašto imamo grmljavinu, snijeg i proljetne pljuskove u januaru
Na ICON-DWD sinopticˇkoj karti sinoc´ je bio vidljiv front okluzije polozˇen preko juga Hercegovine i Jadrana.

“Po visini je pristizao vlažan i nestabilan zrak u južnom strujanju s Mediterana. Okluzija je nastala na području gdje je hladna fronta zbog veće brzine kretanja sustigla toplu. U frontu okluzije hladni zrak sustiže, tj. podvlači se pod topliji, odnosno topliji zrak iz prizemnog sloja se istiskuje uvis i mijenja se hladnijim. Po pravilu, front okluzije se pokreće vrlo sporo, pa se može dugotrajno zadržavati nad jednim prostorom donoseći obilnije padavine (kao što je to bio slučaj sinoć s Trebinjem gdje je pala velika količina grada), a nastaje u trenutku kada je ciklona dosegnula svoj vrhunac, nakon čega slijedi njeno popunjavanje, tj. slabljenje”, ističe meteorolog Face TV Nedim Sladić. 

Ističe da je ovaj januar super.

„Mnogo dinamičniji nego onaj anticiklonalni, magloviti i inverzivni iz 2020.  A snijega na planinama sada ima dovoljno i bit će ga još! No ima i zanimljivih pojava. Tako naprimjer snijeg s grmljavinom zabilježen je na Jahorini i Bjelašnici, u Sarajevu pravi proljetni pljusak s grmljavinom, u Trebinju velike količine grada. U Tuzli s druge strane prevladava sunčano uz umjerenu naoblaku“, kazao je Sladić, piše Patria.

Prema dostupnim materijalima, izgledno je da će januar 2021. biti dosta nestabilan mjesec praćen učestalim padavinama i vjetrom, pa je za očekivati da se epizoda aerozagađenja poput one iz januara 2020. neće ponoviti.

“Zbog toga bismo stoga mogli o kvaliteti zraka pričati manje nego što je to uobičajeno. A ni pod tačkom razno neće parirati 2020. po suhoći”, kazao je Sladić.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.