3.12.2021. 8:30
0
Snježne radosti: Sladić opet pogodio, zabijelile se ulice Sarajeva
FOTO: avaz
Nedim Sladić je sinoć objavio zanimljiv status koji se, naravno, tiče vremenskih prilika u našoj zemlji.

Ovaj put se bazirao na glavni grad BiH i to je učinio kroz proračune uzimajući u obzir sve okolnosti, od zraka, do reljefa. I "pogodio" je.

- Samo radi zabave i moje čiste radoznalosti, hajde da napravimo neke grube procjene i vidimo kako će to funkcionirati.

U Bihaću u 21 sat na 3 stepena kiša je počela miješati se sa snijegom. Pretpostavimo da će u narednih sat vremena, a shodno očekivanjima otprije, preći i u snijeg. Uzmemo li u obzir da je ovo tip fronte gdje se hladni zrak brzo podvlači poput klina i istiskuje topli uvis u slobodnu atmosferu te da se ona kreće otprilike brzinom od 11 ms^-1 (39,6 kmh^-1, zaokružimo na 40) prema jugu. Zračna udaljenost od Bihaća do Sarajeva je oko nekih 230 kilometara. Neka okvirna računica pokazuje da bi hladnoj zračnoj masi do Sarajeva trebalo otprilike nekih šest sati da se spusti - dakle negdje otprilike oko 4 ujutro, uz, recimo, određena usporenja zbog reljefa dodajmo na to još +1/2h (oko 05/06). Snijeg po toj računici u gradu trebali bismo očekivati tik pred izlazak sunca - napisao je Sladić.

Snijeg je zavejao Sarajevo u ranim jutarnjim satima. 


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.