4.1.2022. 18:22
0
Nije skuplja samo hrana: Cijene građevinskog materijala otišle u nebo
U Bosni i Hecegovini sve je poskupilo, ne samo hrana. Skuplje su i igračke, automobilske gume, elektronika poput mobitela, baterije, ali građevinski materijal. Svi oni koji grade novu kuću ili renoviraju stan hvataju se za glavu jer cijene rastu iz sedmice u sedmicu.

Skuplje je sve: Građevinska daska, cigleni blokovi, kablovi za struju i drugi elektromaterijal, boje za zidove, keramika, šarafi, alati, četke, sve je mnogo skuplje nego prije godinu dana. Skuplje su čak i aluminijske ljestve, vrlo važan alat kada je građenje u pitanju. Naročito je skuplji materijal za suhu gradnju. Željezni nosači za zidovi od rigipsa koju su prije godinu dana koštali oko 1.20 KM po metru, danas koštaju od tri do 3 KM po metru. To je skok cijena od preko 300 posto. 


- Svaka narudžba znači i veće cijene - kažu trgovci. 


Šta je uzrokovalo ovako veliki porast cijena? Ako cijena neke robe raste, znači da za njom ima i potražnja i to velika. Vrijeme korone, lockdown, policijski sat i potpuno odsustvo bilo kakvih društvenih sadržaja, poput utakmica, kina ili privatnih druženja, uticalo je na to da građani potraže druge hobije i načine kako provesti vrijeme. Mnogi su, u nemogućnosti druženja i nedostatku društvenog života, počeli adapatirati stanove, od zapuštenih potkrovlja i podruma praviti nove stanove i ugodne prostore za rad i igru sa porodicom. U neformalnim razgovorima, trgovci iz trgovina građevinskim materijalom kažu nam da su njihove mušterije uglavnom muškarci srednje životne dobi koji kupuju hobby alate, boje, drvene ploče, rigips table, rasvjetu, opremu za kupatila i sve to najčešće ugrađuju sami. 


- Sve što dobijemo od  robe, to odmah i prodamo. Kupci su često tako nestrpljivi da traže robu koja je još na kamionu - kažu nam trgovci. 


Stariji građani sjećaju se nestašica građevinskog materijala osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su prozori, crijep, cigla i keramičke pločice zbog male ponude i velike potražnje bili gotovo luksuzna roba. Kupci, čak i kada imaju novac, iz trgovina se vraćaju praznih ruku, jer robe koju traže jednostavno nema, uz obećanje trgovaca da će roba doći za sedam ili deset dana. Sve navedeno utiče na strahovit rast cijena građevinskog materijala. 


Dalje, šetnjom kroz trgovine građevinskog materijala nije teško utvrditi da je sve manje proizvoda sa dalekog Istoka, iz zemalja kao što je Kina. Njih su zamijenili proizvodi iz Turske, Bugarske, ali i Austrije, Švicarske, Belgije. Pandemija je učinila svoje, prekinuvši stare trgovačke puteve i linije opskrbe, ali i uspostavila je neke nove. Hobby majstori u prethodnim godinama moglu su računati na jeftine artikle iz Kine, no to je vrijeme izgleda prošlo. Bušilice od 20 KM ili setovi alata od 2.5 KM stvar su prošlosti. 


Poskupljenima građevinskog materijala pogođeni su za sada hobby majstori i svi oni koji u pandemijske dane provodili uređujući vlastite životne prostore, no pitanje je koliko će eksplozivan cijena u ovom sektoru imati uticaj na građevinsku industiju i cijene kvadata stana. 


Novinar: Kenan Bešlija

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.