16.5.2017. 15:05
2
Barbarić: Dug KS BiH je 2,4 miliona KM, ako država ne pomogne za sedam dana stavljamo ključ u bravu!
Dubravko Barbarić, generalni sekretar KS BiH u ostavci kazao je na današnjoj press konferenciji da KS BiH nije poslovao u skladu sa zakonom


- Tužilaštvo BiH će utvrditi ko je odgovoran za ovo stanje u kojem se nalazi. Porezne uprave su sa svojim inspekcijama došle do poražavajućih brojki. UIO za PDV dugujemo 650.000 KM, a od toga je 150.000 KM kamate. Poreznoj upravi FBiH dugujemo 465.000 KM od čega 132.000 KM je kamate - kazao je Barbarić.

KS BiH je u nezavidnoj poziciji sa dugom od 2,4 miliona KM što će dovesti do stečaja ukoliko se država ne uključi u rješavanje ovog problema. 

- U ovom procesu KS BiH može zatražiti reprogram dugovanja, s obzirom na prihode jasno je da te reprograme ne bismo mogli ispoštovati što bi dovelo do toga da otkažemo nastup naše ženske reprezentacije.

Barbarić je potvrdio da od 150.000 KM koje je odobrila Vlada FBiH KS BiH za prošlu godinu još ni marku nisu dobili. Upozorio je i da KS BiH nije privatno vlasništvo rukovodstva već državni interes.

-  Subjektivna potreba države je sport, nauka i umjetnost, ali to nije slučaj u BiH i njenih političara. Očekujemo pomoć države kada su u pitanju porezna dugovanja. KS BiH se ne može izboriti sa dugovanjima za poreze. Javno pozivamo da se na razini države od Ministarstva civilnih poslova formira komitet za spas bh. košarke. Pozivamo ministra Osmanovića da okupi tim koji on želi i da sazove članove koji su relevantni u bh. košarci i da napravimo tim koji ne samo da će rješavati probleme dugova već utrti put jednom sistemskom rješenju finansiranja sporta u BiH.

Ukoliko nakon 7 dana ne dobiju nikakav odgovor, KS BiH zvanično će zaključati kancelariju što znači da će biti zaustavljene sve aktivnosti košarke u BiH.

On je također potvrdio da su službenici RC Sarajevo UIO BiH izvršili pljenidbu u KS BiH i blokirali račun.

- Centrala u Banja Luci je zaustavila taj proces i odblokirala račun u Banja Luci. Nadam se da će nas država uspjeti osloboditi poreza za PDV. 

Generalni sekretar KS BiH kazao je da su se pojedincima isplaćivale ogromne cifre neosnovano, a što će pokazati istraga. 

(Patria/Amila Alijagić)

2
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.