31.5.2017. 19:15
0
Lakić - Brčaninović: Plasman među osam najboljih ekipa EP-a bio bi izvanredan
Ženska košarkaška U20 reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će se okupiti na Ilidži, gdje će početi pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu A-divizije.

Evropsko prvenstvo će se od 8. do 16. jula održati u Portugalu, a selekcija BiH će igrati u C-grupi zajedno s reprezentacijama Francuske, Slovenije i Mađarske.

Bh. košarkašice će danas obaviti lagani trening, a sutra putuju u Skoplje na turnir seniorskog karaktera, na kojem će učestvovati Bugarska, Kina i domaćin Makedonija.

Selektorica Mara Lakić-Brčaninović na tom turniru želi provjeriti fizičko stanje košarkašica, a zatim će u Sarajevu sastaviti ekipu koja će se pripremiti za nastup na EP-u.

- Iza igračica su duge sezone tako da prvo želimo provjeriti njihovo fizičko stanje. Nakon turnira ćemo obaviti 20-dnevne pripreme u Sarajevu, a tada nas očekuju dvije prijateljske utakmice protiv selekcije Turske, a zatim ćemo igrati protiv Hrvatske i Srbije. To su utakmice koje će biti odlične za provjeru igračica - izjavila je Feni Lakić - Brčaninović. 

Naglasila je da su ciljevi reprezentacije BiH u Portugalu opstanak u A-diviziji i bolji rezultat od 11. mjesta koje su bh. košarkašice zauzele na prošlom EP-u.

- Vjerujem da će djevojke dati sve od sebe da postignu dobre rezultate. Neće biti lako. Slovenke poznajemo, one su kao i Mađarice ušle u A-diviziju prošle godine. Imaju kvalitet i iskustvo ali vjerujem da se možemo s njima nositi. Francuskinje prošle godine nisu napravile veliki rezultat, tako da mislim da i s njima možemo izaći na kraj. Vjerujem da naša mlada ekipa može ostvariti dobar rezultat i proći grupu, a plasman među osam najboljih ekipa bio bi izvanredan - kazala je selektorica.

Lakić-Brčaninović sredinom maja objavila je skrećeni spisak na kojem je 15 mladih košarkašica, a sa tog spiska pozivu su se odazvale sve košarkašice osim članica banjalučkog Mladog Krajišnika Jovane Milaković i Nikoline Zubac.

Kako je objasnila Lakić - Brčaninović, dva dana prije početka priprema stiglo je obavještenje da Nikolina Zubac treba da polaže vozački ispit, Milaković do 16. juna ide u školu.

- One su izrazile želju da se naknadno pridruže reprezentaciji, ali ja ne mogu prihaviti da se košarkašice priključuju ekipi deset do petnaest dana nakon početka priprema. To ne bi bilo korektno prema ostalim igračicama – zaključila je selektorka.

Prvu utakmicu na evropskom prvenstvu najbolje mlade košarkašice BiH igrat će 8. jula protiv Slovenije.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.