30.7.2017. 13:03
0
FIBA o Saniju Čampari: Vođa tima koji se ne boji odgovornosti
Juniorska košarkaška reprezentacija BiH savladala je Francusku u prvom kolu U18 Eurobasketa u Slovačkoj rezultatom 66:65. Od toga 32 poena postigao je 18-godišnji Sani Čampara.
Zvanična stranica FIBA-e raspisala se o reprezentaciji BiH i 18-godišnjem Čampari. Podsjećaju da je BiH 2015. godine bila evropski prvak u U16 kategoriji. Jučer su pobijedili aktuelnog evropskog prvaka U18, piše agencija Patria.

Kako se navodi u tekstu FIBA-e, nakon 40 minuta buntovne igre nije bilo sumnje ko je igrač utakmice i ko je doveo BiH od pobjede.

- Očekivali smo intenzivnu utakmicu jer je Francuska jako dobar tim, i dali smo sve od sebe da ih pobijedimo. Mislim da je bolje početi turnir s ovakvom igrom i jako smo zadovoljni pobjedom - rekao je raspoloženi Čampara nakon utakmice.

Mladi košarkaš nije krio ni riječi zahvalnosti svojim saigračima koji su mu vjerovali i davali lopte. Kaže da igrajući s njima može se samo dalje razvijati. 

Proces rasta svakog igrača je i preuzimanje odgovornosti, a toga je svjestan i Čampara koji ne bježi od vodeće uloge u timu zajedno sa Njegošem Sikirašem nakon što se vrhunski talenat Džanan Musa pridružio A selekciji.

- Džanan je naš najbolji igrač, bio je vođa generacije rođene 1999. godine, a sada bez njega mislim da Njegoš i ja moramo voditi naše momke kroz igru i dati im podršku jer je za neke od ovih momaka ovo prvo Evropsko prvenstvo.

FIBA podsjeća da su Musa, Sikiraš i Čampara odigrali ključnu ulogu u vođenju tima do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2015. godine. Tada je zlatne momke u Sarajevu dočekalo više od 50.000 stanovnika. Čampara kaže da to nikada neće zaboraviti.  

- Nisam siguran da li možemo postići isti rezultat, ali sigurno možemo dati sve od sebe i pokušati se barem približiti, jer to je bilo nešto posebno. Košarka je rasla te godine u BiH i ako opet to učinimo mislim da možemo stvoriti nešto posebno u budućnosti.

Vrhunski rezultati s reprezentacijom razlog su što je Čampara prošle godine potpisao ugovor sa Real Madridom.

- Ovaj sam transfer napravio zbog svojih nastupa s nacionalnim timom. Čast mi je igrati sa moju zemlju i nadam se da ću to raditi još godinama - zaključio je Čampara.

Naši momci večeras igraju utakmicu s domaćinom Slovačkom.

(NAP/Alen Avdić)
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.