23.8.2018. 22:30
0
Moguće tri promjene u NBA: Kraći sat, nesportsko ponašanje i faulovi
Upravni odbor NBA lige mogao bi da usvoji tri nova pravila koja će promjeniti igru koju smo do sada navikli da gledamo.

ESPN piše da će se 20. i 21. septembra raspravljati o pravilu za resetovanje sata poslije ofanzivnog skoka i novom pravilu kada igrač faulira drugog koji ima otvoren put ka košu.

Bit će riječi i o proširivanju definicije "nesportskog ponašanja". Ove promjene bi stupile na snagu već u narednoj sezoni i vjerovatno najzanimljivija je ona koja se tiče promjene sata. 

Naime, poslije ofanzivnog skoka, štoperica se ne vraća na 24 sekunde, već na 14, što će napadačima skratiti deset sekundi za napad ili priliku da "ukradu" vrijeme ako im to odgovara.

FIBA je sat skratila na 14 sekundi 2014. godine, a ovakva praksa je oprobana u G-ligi, ženskoj NBA i ljetnim ligama.  

Kada je riječ o pravilu ''clear path'', primjenjivalo bi se u tri situacije: kada se igra tranzicija, faul će važiti na bilo kom igraču u kontri kada se napravi tako da oduzme šansu timu da postigne poen u kontri.

Treća situacija je kada se faul napravi na protivničkoj polovini terena ali kod centra, ispred napadača nema odbrambenih košarkaša, a on je dobio loptu ili je već kontroliše.  
U slučaju kada se dosudi takav faul, tim nad čijim je igračem načinjen dobija dva slobodna bacanja i loptu sa strane. Kada je riječ o nesportskom ponašanju, ono se proširuje sa odnosa prema drugom igraču, na komunikaciju sa trenerom, sudijom i navijačem.

NBA je poslala memorandum svim generalnim menadžerima i trenerima timova u četvrtak. Da bi promjene prošle, potrebna je dvotrećinska saglasnost u odboru, prenosi b92.

(Amila Alijagić)

NBAKosarka
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.