28.8.2020. 9:17
0
Jesu li igrači u NBA ligi odlučili prekinuti bojkot jer im prijeti smanjenje plata?!
Brojni igrači i klubovi u NBA ligi odlučili su bojkotovati utakmice zbog rasne nejednakosti i novih problema koji se dešavaju u SAD-u.

Piše: Haris Ahbabović

Sve je počelo od košarkaša Milwaukeeja koji nisu željeli izaći na parket protiv Orlanda, a kasnije se nastavilo i u drugim mečevima. Već dvije noći zaredom se nisu igrale utakmice doigravanja u NBA ligi.

Mediji u SAD-u pišu da će se Playoff ipak nastaviti i da je glas razuma u cijeloj priči bio najbolji košarkaš svih vremena, Michael Jordan, koji je uvjerio igrače i predstavnike klubova da je najbolje da se igra i da će se tako najbolje čuti glas igrača.

Ipak, pojedini mediji donose jednu drugu, mračniju stranu, cijele priče, a to da su se igrači predomislili oko svoje odluke kada su shvatili da će im plate biti smanjene ako ne budu igrali.

Kao jedan od razloga nove odluke igrača je možda i činjenica da im svaki neodigrani susret donosi priličan finansijski minus. Naime, prema pravilima NBA koja se odnose na nastavak sezone u u Orlandu, ukoliko neko odluči da ne želi da igra meč, a da to nije iz zdravstvenih razloga, neće dobiti jedan dio svoje plate.

Primjera radi, uzmimo LeBrona Jamesa, čija godišnja zarada iznosi oko 37 miliona dolara. Ako ne bi odigrao jedan meč, ostao bi kratak za 398.000 dolara.

Ali to nije sve, oni koji propuste osam utakmica, biće kažnjeni sa 8,6% od zarade, a ko ne zaigra na 14 mečeva, neće dobiti 15,1% godišnje plate. Naravno, ovim se NBA liga osigurala od koronavirusa, jer je bilo najava da neki igrači ne žele da igraju u vrijeme pandemije.

NBASAD
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.