22.2.2017. 10:10
0
Prhki kolač s bademima i marmeladom
U manjini su oni koji ne vole slatko, a i ta manjina bi se mogla dodatno smanjiti ako se usudi probati današnji kolač.
Sastojci:

200 g putera
50 g šećera u prahu
250 g brašna
6 kašika marmelade
1 vanilin šećer
½ kašike praška za pecivo
75 g smeđeg šećera
40 g blanširanih i nasjeckanih badema
naribana korica ½ limuna
ulje za premazivanje

Današnji recept bi mogao poslužiti svima koji sumnjaju u svoje slastičarske sposobnosti. Uz nekoliko jednostavnih koraka dobit ćete vrhunsku slasticu. Ovaj kolač ima dva sloja, pa pripremu započnite od donjeg sloja. Pomiješajte 100 g rastopljenog putera s 50 g šećera u prahu, a zatim postepeno dodajte 100 g prosijanog brašna. Ako vam je tijesto suviše suho, možete dodati malo ulja. Nakon što ga lijepo umijesite tijesto rukama razvaljajte u okruglu tepsiju, koju ste prethodno namastili. Prije stavljanja u rernu, koju ste zagrijali na 180 stepeni, tijesto izbodite viljuškom i pecite 15 minuta.

Dok se donji sloj peče možete se posvetiti pripremi gornjeg sloja koji će ovaj kolač obogatiti i učiniti ga nesvakidašnjim. Isjeckajte sitno bademe koje ste prethodno blanširali i pomiješajte ih sa 150 g brašna, pola kašike praška za pecivo, 75 g smeđeg šećera, 100 g mekanog putera i naribanom koricom pola limuna. I ovdje možete dodati malo ulja ukoliko osjetite da je tijesto presuho. Od ove smjese napravite kuglice veličine zalogaja.

Tijesto koje se peklo premažite sa šest kašika marmelade čim izvadite iz rerne. Možete koristiti mješanu marmeladu, ili marmeladu po ličnom izboru. Zatim poredajte kuglice koje na kraju trebate lagano spljoštiti viljuškom (pogledajte video), premažite uljem ili rastopljenim puterom i vratite u rernu na još 45 minuta, odnosno dok kolač ne bude fino pečen.

Za kraj vam ostaje da kolač pospete šećerom u prahu, ali i bez njega sigurni smo da ćete uživati u svakom zalogaju.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.