Supe su, barem kod nas, neizostavni dio ručka. I dok nas je većina naviknuta na tradicionalne mesne supe, sve više je onih koji ovo predjelo spremaju na malo drugačiji način sa dosta povrća.
Sastojci:
500 g mrkve
2 kašike ulja
1 veća glavica luka
1 crvena paprika
3 češnja bijelog luka
1 kašika kurkume
1 povrtni temeljac ili kocka za supu
2 dcl vode
150 ml pasiranog paradajza ili paradajz sosa
Kako joj i sam naziv kaže osnovna namirnica za današnju supu je mrkva, jedno od onih povrća koje možete pronaći u bilo koje doba godine. Nakon što je dobro operete, mrkvu narežite na kolutiće i stavite je na zagrijano ulje. Po ovom receptu koristili smo suncokretovo ulje, ali nećete pogriješiti ako budete koristili maslinovo, bučino, ili neko drugo biljno ulje.
Potomo dodajete nasjeckan luk i veću crvenu papriku koju je najbolje isjeći na kockice. Kada ovi sastojci omekšaju dodajte i i tri češnja bijelog luka u komadu, kurkumu i sve zalijte povrtnim temeljcem. Na kraju dodajte vodu i kuhajte 10-15 minuta.
Vruće sastojke potom stavite u blender i miksate dok ne dobijete finu kašu bez grudvica. Ukoliko nemate blender poslužit će i štapni mikser, ali ćete onda malo duže miksati. Lijepo zgusnutu smjesu potrebno je vratiti u šerpu, dodati pasirani paradajz i pustiti da zavri. Prije nego poslužite supu možete je, po želji, dodatno začiniti ili dodati kašiku vrhnja za kuhanje.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.