Jabuke i orahe obično vežemo za kolače, ali ove namirnice se odlično slažu i uz slana jela. Mi smo ih povezali sa telećim kremenadlama i dobili fantastičan rezultat.
Sastojci:
3 kremenadle
1 kašika ulja
½ nasjeckanog luka
1 narendana jabuka
2 kašičice nasjeckane kadulje
100 g narendanog žutog sira
100 g prezle
50 g nasjeckanih oraha
30 g parmezana
2 kašike otopljenog putera
biber
so
Ako ste ikad sumnjali da orasi i jabuke ne idu uz meso, ovaj jednostavni recept za sočne kremenadle će vas definitivno uvjeriti u suprotno. Za početak pripremite smjesu s kojom ćete prekriti meso prije pečenja. Popržite luk, pa mu dodajte narendanu jabuku, isjeckanu kadulju, so i biber te dinstajte dok jabuka ne omekša. Kad se ohladi, u to dodajte narendani sir.
Zatim pripremite smjesu za posipanje tako što ćete u prezlu dodati nasjeckane orahe, parmezan i otopljeni puter i sve to dobro izmješati.
Kremenadle prije prekrivanja možete lagano istući čekićem za meso, a zatim posoliti i pobiberiti. Potom na njih prvo stavite smjesu od luka, jabuka i sira, pa pospite prezlom, orasima i parmezanom te blago pritisnite rukama kako bi se obje smjese što bolje primile za meso.
Na kraju posložite kremenadle u nauljenu tepsiju i pecite 40 minuta na 170 stepeni. Ovaj sočni mesni obrok možete poslužiti uz kuhani krompir, dinstani kiseli kupus, ili rižu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.