Različite boje, mirisi i okusi su se stopili u jedno izvanredno jelo u kojem mogu uživati i vegetarijanci, ali i svi drugi ljubitelji dobrog zalogaja. Ovaj tofu će vas odvesti na nezaboravno putovanje na daleki Istok.
Sastojci:
200 g mrkve, tikvica, crvene paprike
200 g bukovača
100 g šampinjona
100 g kineskog kupusa
100 g tofua
100 g basmati riže
1 kašika ulja od susama
1 kašika mješavine začina
1 kašika nasjeckanog đumbira
1 kašika peršuna
1 kašičica karija u prahu
1 kašika soja sosa
1 kašika meda
biber
Mrkvu, tikvicu i crvenu papriku izrežite na žilijen (Julienne), odnosno na fine trakice i popecite ga na ulju od susama. Nakon par minuta dodajte nasjeckane gljive i pustite ih da otpuste tečnost. Zatim dodajte začine i sve pecite dok povrće ne omekša. Tada dodajte narezan kineski kupus, pa kad primjetite da su listovi potamnili dodajte soja sos i med, pobiberite i posolite.
Tofu isjecite na kockice i pustite ga par minuta da se prožme s povrćem. Rižu je najbolje prethodno da skuhate, pa je dodajte pred kraj kuhanja. Prije serviranja jelo možete posuti sa neslanim kikirikijem.