Pire od krompira je odličan prilog uz razna jela, ali isto tako može poslužiti i za pripremu sasvim drugačijeg jela, odnosno, u ovom slučaju, predjela koje može biti i super grickalica kada vam neko dođe u goste.
Sastojci:
1 kg krompira
1 šolja brašna
½ šolja palente
1 jaje
2 kašike mlijeka
so
biber
peršun
2 paradajza
2 tikivice
150 g sira po želji
Skuhan krompir ispasirajte, pa mu dodajte jaje, brašno, palentu i začine, pa sve umijesite rukama kao da pravite tijesto. Ukoliko vam je smjesa pregusta, slobodno dodajte mlijeko i malo ulja. Kada dobijete kompaktnu smjesu rukama oblikujte male bruskete koje treba poredati u nauljenu tepsiju, ili po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Kada bruskete poredate u tepsiju dodatno ih ispritiščite blago prstima u sredini kako biste napravili mjesto za povrće. Redoslijed slaganja povrća je nebitan, pa prvo možete staviti sitno isjeckanu tikvicu, a zatim paradajz izrezan na kockice (umjesto tikvice možete koristiti i neko drugo povrće, kao što je mladi luk, patlidžan, papriku i sl.). Prije stavljanja u rernu bruskete i povrće možete posuti sa kvalitetnim maslinovim uljem.
Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite bruskete desetak minuta. Potom ih izvadite i dodajte im sir koji god želite ili koji trenutno imate u frižideru. Sir slobodno pritisnite prstima po povrću, i sve vratite u rernu na još 5 minuta. A prije toga, svoje bruskete dodatno možete posuti origanom i sjemenkama susama i lana.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.