18.4.2017. 10:02
0
Vegetarijanska paella
Poslije bečkog gulaša, naš kuhar nas je odlučio odvesti malo do Španije, tačnije do Valencije koja se smatra mjestom nastanka paelle. Izvorni recept osim povrća i riže ne sadrži nikakvo meso, ribu ili morske plodove, pa smo se i mi odlučili držati toga.
Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
1 luk
1 veliki patlidžan
1 crvena paprika
3 češnja bijelog luka
200 g riže
10 komada cherry paradajza
625 ml povrtnog temeljca
1 kašika karija u prahu
115 g zelenih mahuna
400 g konzerviranog smeđeg graha
biber
so

Na maslinovom ulju popržite luk koji ne morate previše sitniti, pa mu, kad omekša, dodajte patlidžan koji je potrebno oguliti i isjeći na veće kockice. Poslije par minuta dodajte crvenu papriku isjeckanu na manje kockice i sitno isjeckan bijeli luk. Dinstajte povrće oko pet minuta uz često miješanje, pa dodajte cherry paradajz koji je potrebno isjeći na pola. Odmah potom dodajte rižu koju je potrebno prethodno isprati pod jakim mlazom vode, pa je pirjati dok sva ne postane staklasta.

Na kraju sve zalijte povrtnim temeljcem, pojačajte vatru i pustite da riža upije tečnost. Povremeno promiješajte, kako se povrće i riža ne bi zalijepili za dno tave. Kada se tečnost smanji, dodajte kari u prahu i sve dobro izmješajte. Poslije 15 minuta riža bi trebalo da je skoro skuhana i to je pravo vrijeme da u vašu paellu dodate zelenu mahunu (možete koristiti zaleđenu) i smeđi grah iz konzerve. Posolite i pobiberite po želji, i paella je spremna za serviranje.

Naravno, ukoliko niste ljubitelj vegetarijanske varijante u paellu možete prilikom kuhanja dodati kockice pilećih prsa, ili morske plodove.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.