Posljednjih godina sve je više informacija o štetnosti bijelog šećera i brašna, ali kolači bez ovih sastojaka gotovo da su nezamislivi. Možda nije zdrav, ali rum kolač sa bademima i grožđicama, koji nam je pripremio Žarko Marić, nešto je što morate probati!
Sastojci:
250 g grožđica
200 ml ruma za kolače
150 ml gustog jogurta
150 ml ulja
3 jaja
140 g brašna
100 g mljevenih badema
2 kašike praška za pecivo
100 g smeđeg šećera
šećer u prahu za posipanje
Počnite od grožđica, koje treba posuti rumom i ostaviti 30 minuta da omekšaju. Za to vrijeme, pripremite smjesu za kolač koja se sastoji od gustog jogurta, ulja i jaja. Miksajte dok ne dobijete finu gustu smjesu.
U posebnoj zdjeli prosijte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte mljevene bademe i smeđi šećer. Kada se suhi sastojci sjedine, uspite ih u smjesu sa jogurtom i jajima i miksajte dok smjesa ne postane kompaktna.
Poslije pola sata, procijedite grožđice i dodajte ih u smjesu i lagano sve promiješajte, pa uspite u tepsiju, ili kalup za tortu, koju ste prethodno pomastili. Kolač ide u rernu na 180 stepeni i trebao bi biti gotov poslije 50 minuta.
Kad se kolač ispeče, uzmite štapić za ražnjiće i izbodite ga po vrhu na što više mjesta, a potom ga zalijte rumom u kojem su se namakale grožđice. Ostavite kolač da se hladi i fino upije rum, a prije serviranja ga možete posuti šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.