Sa proljećem su stigle i šparoge. Ako ikad budete imali priliku, obavezno probajte divlje koje su tanje, ali su puno ukusnije i aromatičnije. Žarko Marić ih je ukomponovao u pikantnu salatu sa lososom i dobio sjajan obrok.
Sastojci:
8 komada dimljenog lososa bez kože
500 g mladog krompira
200 g šparoga
250 g zelene salate ili mix salata (zelena salata, radić, matovilac)
140 g rotkvice
svježi peršun i menta
4 komada mladog luk
Dresing:
3 kašike soka od limuna
125 ml maslinovog ulja
1 kašika senfa
1 chilli papričica
Najprije skuhajte krompir u slanoj vodi, pa ga ostavite da se ohladi. Šparoge samo izblanširajte, pa ih lagano popržite na maslinovom ulju (ako ne nađete svježe šparoge možete koristiti i one konzervirane, ili iz tegle).
Zatim, pripremite dresing koji se sastoji od maslinovog ulja, senfa, ljutog chilli sosa, malo soli i limunovog sosa. Miješajte sve dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobijete kremasti umak.
U velikoj zdjeli, potom, pomiješajte krompir isječen na zalogaje, šparogu, salatu i začine (peršun i mentu), te rotkvicu tanko isječenu na kružiće. Pospite sve sa polovinom dresinga i dobro izmješajte.
Na ovalni tanjur posložite izmiješanu salatu, pa po njoj poredajte komade lososa istrgane na veličinu zalogaja. Na kraju, sve zalijte sa ostatkom dresinga i uživajte u laganom, ukusnom i osvježavajućem obroku.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.