Za razliku od prethodnih recepata, koji su bili vrlo jednostavni, Žarko Marić se danas dodatno potrudio pa je pripremio pile, i to ne obično, već punjeno, pa još rolovano. Jelo sa kojim možete počastiti i najzahtjevnije goste.
Sastojci:
1 otkošteno pile
100 g suhog mesa
150 g šampinjona
300 g mladog krompira
1 crvena paprika
1 kašika ulja
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike mješavine začina
so
biber
Dakle, riječ je o malo zahtjevnijem receptu, ali kada probate konačni rezultat, shvatit ćete da se sav trud isplatio. Za početak odvojite pile od kostiju, ali tako da ostane cijelo (
a kako se to radi, pogledajte uskoro u jednoj od narednih Kuh Poh epizoda).
Nakon toga, u tavi na laganoj vatri kratko prepržite šampinjone i začinite ih. Pile raširite po radnoj površini, i lagano ga začinite, pa u sredinu poslažite, najprije tanko rezane komade suhog mesa, a po njima i ispržene šampinjone. Pile, zatim, zarolajte pazeći da suho meso i gljive ostanu unutar mesa. Tako zarolano pile zamotajte u foliju i stavite u tepsiju.
Da biste imali i prikladan prilog uz ovo jelo, na foliju poredajte krompir i papriku isječene na krupnije komade i cijele šampinjone. Sve začinite i polijte maslinovim uljem, pa zamotajte u foliju i dodajte u tepsiju u kojoj ćete peći pile.
Sve ide u rernu na 180 stepeni i peče se oko sat vremena. Ovako pripremljeno pile je nova dimenzija piletine koju ćete, sasvim sigurno, ponovo praviti.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.