30.6.2017. 15:45
0
Klasične lignje s povrćem
Bez prevelike filozofije, Žarko Marić nam je danas pripremio lignje. Ovo je vjerovatno najjednostavniji način da pripremite ovu morsku poslasticu, a da uživate u svakom zalogaju.
Sastojci:

250 g očišćenih lignji
200 g zelenih i žutih tikvica
2 kašike maslinovog ulja
grančica ruzmarina
preliv za ribu (maslinovo ulje, bijeli luk, peršun)
so
biber
limunov sok
pržiti 10 minuta
100 g krompira
100 g crvene blitve

Očišćene lignje možete kupiti smrznute ili u ribarnici gdje će vam ih sigurno bez problema očistiti. Tikvice nemojte guliti, već ih dobro operite i narežite na ploške debljine oko 1 cm. Preliv za ribu napravite od maslinovog ulja, i sitno nasjeckanog peršuna i bijelog luka. Po želji sve možete malo i začiniti biberom i soli.

Krompir ogulite, pa kuhajte dok ne postane mekan. Pred kraj kuhanja, u istu šerpu možete dodati i crvenu blitvu i kuhati je oko 5 minuta. Naravno, možete koristiti i običnu blitvu. Krompir i blitvu procijedite i ostavite sa strane.

Pečenje je najbolje da započnete u isto vrijeme. Ugrijte gril tavu i premažite je blago uljem, a u običnoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Lignje dodajte zajedno s krakovima, pa kada ih okrenete dodajte grančicu ruzmarina (možete, naravno, korisitit i suhi ruzmarin), te prelijte s prelivom za ribu kojeg ste prethodno napravili. Začinite po želji, iscijedite limunov sok i sve pržite oko 10 minuta. 

Tikvice grilujte po par minuta sa svake strane i začinite po želji. Kuhani krompir i blitvu propržite na maslinovom ulju oko 2-3 minute, pa ga prelijte prelivom za ribu i skinite s vatre.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.