Našem kuharu Žarki se ove sedmice izgleda mnogo dopadaju tikvice, pa ih dodaje u razna jela kao glavni sastojak. Muffini s tikvicama? Što da ne! Mirišu na kolače a uživate u slanoj poslastici.
Sastojci:
1 šolja glatkog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
2 kašike praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
2 kašike vlasca
2 jaja
½ šolje jogurta
2 kašike maslinovog ulja
2 izrendane tikvice
50 g parmezana
100 g mozzarelle
100 g šunke
ulje
Kao i kod prethodnih recepata s tikvicama probajte ih ne guliti ako su mlade. Dobro ih operite i izrendajte s korom. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak, sodu, so i vlasac), pa u to umiješajte jaja, ulje i jogurt.
Kada dobijete finu smjesu u nju dodajte narendane tikvice koje ste prethodno dobro ocijedili. Kalupe za muffine pomastite i pospite parmezanom, pa u njih stavljate po veliku kašiku smjese. Na to posložite po par kockica mozzarele i kockice šunke, pa sve ponovo zalijte smjesom za muffine.
Na kraju sve pospite parmezanom i stavite u rernu na 190 stepeni i pecite oko pola sata, odnosno dok muffini fino ne porumene. Uz muffine se super slaže jogurt ili sezonska salata, a svidjet će vam se i solo, bez ičega.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.