Kineski restorani se i nisu proslavili na našem podneblju, ali mora se priznati da postoje brojna jela koja vrijedi probati. Jedno od njih su i zamotuljci od tijesta koje je Žarko Marić filovao mesom i kupusom. Mljac!
Sastojci:
tijesto:
500 g glatkog brašna
300 ml mlake vode
nadjev:
300 g svježeg kupusa
250 g mljevenog mesa
½ kašičice svježeg đumbira
1 kašika soja sosa
prstohvat soli
1 kašika vlasca
1 žumance
Zamotuljci od tijesta, odnosno dumpling, je jelo karakteristično za Aziju i Indiju, ali ga pronalazimo i u mnogim drugim kuhinjama širom svijeta. Ipak, verzija koju nam je pripremio Žarko najviše je slična onima koje se prave u Kini.
Dakle, pomiješajte brašno i vodu i umijesite tvrđe tijesto. Od tijesta napravite manje kuglice (veličine šake) i ostavite ga na toplom oko 10 minuta.
Za to vrijeme možete pripremiti nadjev. Manju glavicu kupusa isijecite na što tanje trakice. Možete koristiti i kineski kupus koji mnogo lakši za narezati. U kupus dodajte mljeveno meso i začine i sve dobro izmiješajte.
Jednu kuglicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Potrudite se da tijesto razvaljate što tanje. Zatim, kalupom ili zdjelicom (kao što je to uradio i Žarko) iskružite tijesto. U sredinu tijesta stavljajte nadjev, pa žumancem premažite krajeve. Zatim, krajeve tijesta lagano spojite i na kraju malo uvrnite kako biste dobili zamotuljak.
Ne morate čekati da napravite sve zamotuljke pa ih kuhati, već možete kako koji smotuljak napravite tako ga lagano ubacite u ključalu vodu. Potrebno im je oko 20 minuta da budu gotovi. Kuhane zamotuljke možete prije serviranja posuti crvenom paprikom, a odlično idu kada ih umačete u soja sos.
Žarki je pri spravljanju zamotuljaka i ovoga puta pomogao prijatelj
Tefal.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.