12.9.2017. 14:58
0
Bijela cimet torta
Do sada smo pravili kolače uglavnom sa crnom, ili mliječnom čokoladom, ali ovoga puta će ljubitelji bijele čokolade doći na svoje. Krema od bijele čokolade je jedna od onih koje vam je žao staviti na kolač. Radije bi je pojeli onako iz zdjele ;)
Sastojci:

krema:
300 grama bijele čokolade
300 ml vrhnja za šlag
otopiti na pari
ostaviti u frižider da se ohladi

biskvit:
225 grama putera
1 vanilin šećer 
1 kašika ulja
200 grama šećera
4 jaja 
240 grama brašna
½ vrećice praška za pecivo
160 grama gustog jogurta

cimet dodatak:
80 grama šećera
1 kašika cimeta1 kašika brašna
70 grama rastopljenog putera

posip:
kakao prah
izrendana bijela čokolada

Ako želite da vam ova torta u potpunosti uspije onda bi bilo dobro da koristite kvalitetnu bijelu čokoladu. Izlomite je na kocke, pa je zajedno sa vrhnjem za šlag rastopite na pari. Kada se sastojci sjedine, kremu ostavite u frižider da se hladi.

Za to vrijeme pripremite biskvit. Puter, šećer i ulje izmiksajte dok ne dobijete kremu, a potom u nju dodajite jedno po jedno jaje. Kada se i posljednje jaje lijepo umuti dodajte brašno koje ste pomiješali sa praškom za pecivo. Miksajte dok se namirnice ne sjedine, pa na kraju ulijte gusti jogurt, ili pavlaku. Iako je za biskvit bilo potrebno mnogo miksanja, Žarko nije imao problema, jer je imao veliku pomoć Tefala.

Lijepo umiješanu kremu za biskvit izlijte u kalup za tortu, ili okruglu tepsiju, a u posebnoj zdjeli pomiješajte sastojke za cimet dodatak (cimet, puter, šećer i brašno). Cimet dodatak izlijte po kremi za biskvit po vlastitoj želji, ili cik-cak kao što je to učinio Žarko. Biskvit pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Kremu od bijele čokolade je najbolje ostaviti par sati u frižideru, a potom je ohlađenu izmiksati. To će kremu dodatno zgusnuti i povećati joj volumen. Ukoliko vam je biskvit ispao predebeo, možete ga prepoloviti, pa napraviti tortu sa dvije kore. Za koju god se varijantu, na kraju, odlučite bitno je da krema od bijele čokolade bude na vrhu. Bijelu tortu koja miriše na cimet dodatno možete ukrasiti sa malo kakao praha i izrendanom bijelom čokoladom.

KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.