Lovci su možda poznati po lovačkim pričama, ali ko ih upozna bolje otkrit će kako znaju biti majstori i u kuhanju. Lovački gulaš od gljiva koji je pripremio Žarko Marić je dokaz!
Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
1 veća glavica luka
1 veća mrkva
400 g svježih šampinjona
100 g miješanih gljiva (vrganji, bukovača)
20 grama korijena celera
2 češnja bijelog luka
1 kašika svježeg peršuna
1 chili papričica
100 ml paradajz sosa
200 ml crnog vina
biber
so
Gulaši su jela za koja nije potrebno neko posebno kulinarsko umijeće. Najviše posla ćete imati oko pripreme namirnica, ali kada se sve nađe u loncu vaše je da strpljivo čekate da bude gotovo.
Ovo jelo je najbolje praviti u šerpi koja ima neprijanjajuću podlogu kao što su to
Tefal lonci i tave. Dakle, u dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, pa prodinstajte krupno narezan luk i mrkvu narezanu na kockice. Kada mrkva omekša dodajte krupno isječene svježe šampinjone, pa sačekajte da otpuste tečnost.
Ostale gljive bi trebale, također, biti svježe i po mogućnosti iz prirode, kao što su vrganji, lisičarke, sunčanice i sl. No, ukoliko niste u mogućnosti nabaviti svježe gljive, poslužit će sušene ili smrznute.
Kada sva tečnost od gljiva ispari dodajte sitno nasjeckani korijen celera i bijeli luk, svježi peršun i chili papričicu ako volite da gulaš bude pikantan. Nakon toga, sve zalijte paradajz sosom i krčkajte 10 minuta.
Na kraju, po želji, gulaš posolite i pobiberite i podlijte sa 200 ml kvalitetnog crnog vina, te nastavite krčkati još pola sata.
Uz ovaj ukusni gulaš možete poslužiti kuhanu rižu ili krompir pire.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.