31.10.2017. 9:45
0
Ajvar domaćinski
Vrijeme je spremanja zimnice, a zvijezda svake zimnice je ajvar. Postoje brojni recepti koji se razlikuju u nijansama, a ovaj po kojem je ajvar pravio Žarko Marić je jedan od jednostavnijih.
Sastojci:

10 kg paprika roga
3 kg patlidžana 
500 ml ulja
1 kašika šećera
2 kašike soli

Paprike i patlidžane dobro operite, pa posušite i pecite u velikoj tepsiji. Nemojte ih peći zajedno, jer imaju različito vrijeme pečenja. Dakle, najprije ispecite sve paprike. Nemojte ih guliti i ne skidajte peteljke. Rernu ugrijte na 220 stepeni i pecite paprike dok im kora ne bude skoro crna i ne ispuca. Vruće paprike slažite u veću zdjelu koju je potrebno odmah prekriti kesom. 

Isti postupak ponovite i sa patlidžanom, a što duže povrće bude stajalo pokriveno lakše će vam ga biti guliti. Kada ogulite sve i uklonite peteljke, na scenu stupa Tefal! Naime, Tefal HV2 Mašina za mljevenje mesa je idealno rješenje i za mljevenje drugih namirnica, kao što su paprike i patlidžan za vaš ajvar.

Samljeveni sadržaj prebacite u šerpu ili lonac u kojem ćete kuhati ajvar i stavite na laganu vatru. Ukoliko nemate dovoljno veliku šerpu za svu količinu povrća, ajvar kuhajte u više navrata. Ono što je bitno jeste da prilikom kuhanja, ajvar neprestano miješate, a svakih 20 minuta ulijete po 100 ml ulja. So i šećer dodajte pri kraju kuhanja, a ako ste ljubitelj bijelog luka, pred kraj kuhanja vaš ajvar možete začiniti i sa ovom namirnicom.

Ajvar kuhajte dok se ne počne odvajati od dna šerpe. To biste trebali utvrditi tako što iza kašike kojom miješate ostane trag.

Ajvar sipajte u sterilizirane tegle, pa ga prije stavljanja poklopaca prelijte sa još malo ulja. Držite ga na tamnom mjestu, a konzumirati ga možete uz pečeno meso, kao namaz ili kao dodatak kuhanim jelima.
 
KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.