Ribu uglavnom pržimo, pečemo ili „bacimo“ na roštilj, ali to je odlična namirnica i za pripremu supa, čorbi i drugih variva. Ako još niste probali cipala, Žarko Marić ima odličan recept koji će vas okrijepiti u ove hladne dane.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 kg luka
200 g krompira
1 kašika sirćeta
1 kg cipala
1 stabljika celera
voda
so
mješavina začina
Ribu isjecite na deblje odreske, dobro isperite, pa posušite papirnim ubrusom. U većem loncu izdinstajte luk, pa kad omekša preko poslažite kriške krompira koje ne bi trebale biti tanje od 1 cm.
Po krompiru, zatim, poslažite odreske ribe, krupno nasjeckanu stabljiku celera i sirće. Po želji u vaš kotlić dodajte mješavinu začin, so i biber, te sve prelijte vodom.
Smanjite vatru i pustite kotlić da krčka najmanje 60 minuta. Što se bude duže kuhao, kotlić će biti ukusniji i mekši. Prilikom kuhanja kotlić nemojte miješati kašikom, već lagano protresite lonac, a po potrebi možete doliti još vode. Kod pripreme kotlića Žarko je i ovoga puta imao pomoć
Tefala. Uz kotlić poslužite zelenu salatu, a godit će vam i čaša crnog vina.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.