Nekad nam je raspoloženje takvo da nam se ništa ne jede i mrsko nam je čak i razmišljati o hrani. Ali, Žarko Marić ima recept i za takve dane, a šareni tanjur pun povrća i špageta sigurno će vas obradovati.
Sastojci:
400 g skuhanih špageta
6 kašika maslinovog ulja
100 g prase
150 g paprike babure
150 g crvene paprike
300 g patlidžana
120 g mrkve
200 g tikvica
100 g žutih mahuna
50 g brokolija
50 g karfiola
500 g paradajza
bijeli luk
1 kašika koncentrata paradajza
svježi peršun
bosiljak
so
mješavnia začina
biber
Zbog velike količine sastojaka za ovo jelo, najbolje je da za pripremu koristite veću i dublju šerpu. Na maslinovom ulju kratko izdinstajte prasu, pa dodajte papriku i patlidžan isjeckane na manje kockice. Nakon što patlidžan otpusti tečnost, dodajte narendanu mrkvu i tikvice, pa sve dobro izmiješajte. Pustite da sve krčka oko 5 minuta.
Zatim, dodajte mahune, te brokoli i karfiol koji je potrebno usitniti na manje cvjetove. Paradajz isijecite na kockice, pomiješajte sa bijelim lukom, pa dodajte u ostalo povrće i začnite. Pred kraj stavite kašiku koncentrata paradajza, te svježi bosiljak i peršun, pa krčkajte još 7-8 minuta.
Špagete skuhajte al dente i dodajte ih na sami kraj u povrće, te fino izmiješajte kako bi tjestenina što bolje upila sve povrtne sokove. Prije serviranja tjesteninu obavezno obilato pospite narendanim parmezanom.
Tefal je partner dobrog ukusa!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.