27.12.2017. 14:09
0
Ravioli u sosu od gljiva i oraha
Kada jednom probate domaću tjesteninu, rijetko ćete se više odlučiti kuhati onu koju možete kupiti u marketima. Posebno se to odnosi na raviole koje je Žarko Marić pripremio sa gljivama i orasima.
Sastojci:

tijesto: 
400 g oštrog brašna 
4 jaja 
so

nadjev i umak:
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
20 g suhih vrganja
400 g šampinjona
biber
40 g oraha
svježi peršun
25 ml vrhnja za kuhanje

1 jaje za spajanje raviola
sir ribanac

Pošto tijesto za raviole treba da odleži, najbolje je da pripremu ovog jela započnete upravo od tijesta. Pomiješajte brašno i jaja, malo posolite i lagano zamijesite tijesto. Kada postane glatko, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižider na sat vremena.

Suhe vrganje potpite u vodi i ostavite ih desetak minuta da se namaču. Na maslinovom ulju izdinstajte glavicu luka isjeckanu na sitne kockie, pa dodajte isjeckane šampinjone. Vrganje ocijedite, nasjeckajte ih, pa dodajte u tavu. Gljive začinite, i kad ispari tečnost dodajte sitno nasjeckane orahe i svježi peršun. Sve skinite s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite sa strane.

Tijesto za raviole razvaljajte u mašinici za tjesteninu na debljinu od 1 mm, ili ako nemate mašinicu, probajte sa oklagijom na pobrašnjenoj površini tijesto stanjiti što je više moguće. Okruglim kalupom isparčajte tijesto, pa na svaku polovinu stavite kašiku nadjeva od gljiva.

Razmućeni jajetom premažite rubove tijesta, pa ih presavijte pazeći da nadjev ostane u tijestu. Tako ćete dobiti raviole koje je potrebno na kraju dodatno učvrstiti tako što ćete im vrhom viljuške ispritiskati rubove.

Raviole kuhajte u ključaloj slanoj vodi oko 5 minuta, pa ih ocijeđene ubacite u tavu sa ostatkom nadjeva od gljiva. Dobro izmiješajte i pospite sirom ribancem, ili parmezanom. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.