3.1.2018. 13:03
0
Povrtni složenac sa šunkom i starim hljebom
Kada vam ostane veća količina meze i starog hljeba ima jednostavno rješenje da sve to iskoristite i napravite ukusan obrok. Povrtni složenac od starog hljeba i šunke odličan je za lagani ručak poslije novogodišnjih fešti.
Sastojci:

2 kašike ulja
250 g pureće šunke
1 luk
1 stabljika prase
3 češnja bijelog luka
400 g šampinjona
1 kašika mješavine začina
200 g kelja
biber
peršun
majčina dušica
stari hljeb
4 jaja
2 kašike pavlake
500 ml mlijeka
200 g žutog sira

Nepojedena meza i stari hljeb glavni su sastojak ovog jela, ali Žarko Marić ga je dodatno obogatio sa povrćem i gljivama. 

U dubljoj tavi popržite kratko šunku ili drugo meso koje vam je ostalo od meze, pa čim porumeni izvadite i ostavite sa strane. U istoj tavi, zatim, prodinstajte luk, prasu i bijeli luk, pa dodajte deblje narezane šampinjone. Kelj narežite na trakice pa ga ubacite sa ostatkom namirnica. Začinite, i pustite da kelj omekša, a potom sve skiniti s vatre.

Dublju vatrostalnu zdjelu pomastite, pa po dnu poredajte kriške starog hljeba. Hljeb pospite komadićima šunke, a potom dodajte izdinstano povrće. Zatim, ponovo poredajte kriške hljeba, a po njima šunku, te povrće i gljive. Redanje složenca okončajte kriškama hljeba.

U posebnoj zdjeli umutite jaja, pavlaku i mlijeko, pa sa tom smjesom prelijte složenac. Na kraju sve pospite narendanim žutim sirom, ili komadima žutog sira koji su vam ostali od meze i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Tefal je i ovoga puta bio od velike pomoći Žarki.

Prije nego ga isječete, složenac ostavite da se malo ohladi, pa ga poslužite uz neku kiselu salatu.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.