5.2.2018. 10:40
0
Zapečene palačinke s blitvom, prasom i sirom
Slatki su vjerovatno popularniji, ali i jela sa slanim palačincima su poslastice koje se ne odbijaju. Žarko Marić ih je punio blitvom, prasom i sirom, pa ih još i zapekao... Njam, njam!
Sastojci:

palačinci:
1 jaje
so
75 g glatkog brašna 
125 g kukuruznog brašna 
½ vrećice praška za pecivo 
100 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
1 kašičica vlasca

nadjev:
ulje
1 stabljika prase
1 češanj bijelog luka
500 g kuhane blitve
so
mješavina začina
200 g svježeg sira
2 kašike parmezana
50 g žutog sira

preljev: 
1 jaje 
200 ml milerama
50 g žutog sira

Najprije pripremite tijesto za palačinke. Ulupajte jaje i prstohvat soli, pa dodajte vodu i mlijeko. Pomiješajte glatko i kukuruzno brašno, te prašak za pecivo, pa postepeno umiješajte u ostatak smjese. Na kraju umiješajte vlasac i ostavite smjesu da stoji, a za to vrijeme pripremite nadjev.

Na malo ulja prepržite nasjeckanu prasu, pa dodajte trakice blitve koju ste prethodno skuhali. Začinite, kratko prodinstajte, pa skinite s vatre. Povrću dodajte svježi sir, parmeza i žuti sir po želji (trapist, gouda, edamer i sl.), dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

Palačinke pecite kao i slatke. Za savršeno pečene palačinke zaslužna je Tefal tava, u koju nije potrebno dodavati ulje, a imate i indikator koji će vam pokazati kada je tava dovoljno ugrijana za pečenje. Palačinke napunite nadjevom, urolajte, pa ih poslažite u dublju tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu. Sve prelijte smjesom od jaja i milerama, te pospite žutim sirom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 10 -15 minuta, odnosno dok sir ne porumeni. Uživajte u toplim, mekanim i slasnim zalogajima slanih palačinaka!


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.