Morski plodovi se odlično slažu sa tjesteninom, a ovoga puta Žarko Marić je napravio kombinaciju dagnji i špageta. Ne može da ne valja!
Sastojci:
1 kg dagnji
300 g špageta ili druge tjestenine
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
3 češnja bijelog luka
2 lista lovora
350 ml paradajz sosa
50 ml bijelog vina
so
mješavina začina
peršun
chili sjemenke
Jela od morskih plodova je najbolje pripremati od svježih namirnica, ali ako ih ne pronađete u ribarnici, poslužit će i one smrznute. Dakle, za početak skuhajte dagnje, dovoljno je nekih 5 minuta u ključaloj vodi.
U dubljoj tavi, ili šerpi prodinstajte luk i bijeli luk na maslinovom ulju, začinite, pa kad luk omekša prelijte paradajz sosom ili pelat paradajzom iz konzerve. Ulijte bijelo vino i pustite da se sos krčka oko 5-10 minuta, pa u njega dodajte dagnje.
U posebnoj posudi skuhajte špagete al dente, pa ih ocijedite i ubacite u sos od dagnji. Kratko ih još kuhajte i poslužite ih tople, uz obavezno posipanje parmezanom. Pripremu ovog jela Žarki je olakšao
Tefal.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.