21.3.2018. 12:06
0
Punjene integralne korpice
Neka jela su malo zahtjevnija za napraviti od drugih, ali to ne znači da ih trebamo izbjegavati pripremati. Integralne korpice traže malo više truda, ali ćete na kraju više uživati u prhkim zalogajima.
Sastojci:

korpice od tijesta: 
100 g integralnog brašna 
20 g glatkog brašna 
20 g mljevenih sjemenki suncokreta 
3 kašike ulja 
2 kašike vode 
80 g svježeg kravljeg sira 
so

povrtni fil: 
1 kašika maslinovog ulja 
2 češnja bijelog luka 
1 tikvica 
250 g šampinjona 
so
biber
mažuran
bosiljak 
peršun

preljev: 
1 jaje 
2 kašike milerama 
so

dodaci:
100 g brokule
50 g salame
50 g mozzarelle

Najprije napravite tijesto za korpice. Pomiješajte integralno i glatko brašno, te mljevene sjemenke suncokreta. Dodajte ulje, vodu i sir, i zamijesite tijesto. Ukoliko vam bude previše suho, slobodno dodajte još vode. Kada ga umijesite, zamotajte u foliju i ostavite u frižider na hlađenje oko pola sata.

Za to vrijeme možete pripremiti fil. Na maslinovom ulju kratko prepržite bijeli luk pa dodajte tikvicu izrezanu na sitnije kockice, a potom i tanko narezane šampinjone. Sve začinite i krčkajte dok povrće ne omekša. Skinite s vatre, pa napravite preljev od jajeta, milerama i malo soli.

Ohlađeno tijesto raspodjelite u male kalupe za pečenje, a ako nemate kalupe, poslužit će i tepsija za muffine. Korpice na nekoliko mjesta izbodite viljuškom, pa stavite u zagrijanu rernu i pecite ih oko 15-ak minuta. 

Zatim, korpice napunite povrtnim filom, pa ih prelijte smjesom od milerama i jaja. Ljubitelji mesa, kao što je Žarko Marić, mogu u korpice dodati sitno nasjeckanu salamu po želji (šunku, suho meso i sl.). Na vrh punjenih korpica stavite par cvijetova skuhane brokule i sve vratite u rernu i pecite oko 25 minuta. 

Korpice dodatno možete obogatiti, dakle ako dodate salamu i sve prekrijete sa debljim listom mozzarelle, te ih pečete još 10-15 minuta. Prhke i ukusne korpice možete poslužiti uz neku salatu ili gusti jogurt. U pripremi ovog jela Žarko je imao veliku pomoć Tefala.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.