Rukolu ste obično navikli jesti kao salatu, ali zbog svog specifičnog mirisa i okusa, ova namirnica je odlična i za pravljenje ukusnih umaka. Domaći pesto će obogatiti vašu tjesteninu, ali može biti i odličan dresing za salatu.
Sastojci:
200 g integralne tjestenine
2 kašike parmezana
50 g rukole
4 kašike maslinovog ulja
1 šaka oraha
3 češnja bijelog luka
biber
so
U većoj količini slane vode stavite da se kuha integralna tjestenina. Vodite računa da je ne prekuhate i držite se instrukcija proizvođača.
U posebnoj dubljoj zdjelici pomiješajte listove rukole, maslinovo ulje, bijeli luk i orahe. Začiniti i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremasti umak.
Skuhanu tjesteninu kratko promiješajte u zagrijanom maslinovom ulju, pa je prelijte pestom. Kada je servirate dodatno je možete posuti parmezanom i sitno nasjeckanim orasima. U pripremi ovog jela Žarki Mariću je pomogao njegov dobar prijatelj
Tefal.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.